Azerbaycan Milli Meclisi, bu sabah saatlerinde Ermenistan ordusu ile girilen çatışmadan etkilenen şehir ve bölgelerde savaş hali ilan etti. Söz konusu durumun 24 saatlik olduğu duyuruldu. Ermenistan da sabah saatlerinde sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamıştı. 

Ermenistan ve Azerbaycan sınır bölgesinde sabah saatlerinde şiddetli çatışmalar başladı. Çatışmalar sırasında Dağlık Karabağ'da bazı asker ve sivillerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde Ermenistan ordusunun Azerbaycan mevzilerine ağır silahlarla ateş açtığını iddia etti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Facebook sayfasından yaptığı açıklamada Azerbaycan'ın Karabağ'a yönelik bir saldırı başlattığını iddia etti.

Paşinyan'ın açıklamasına göre Azerbaycan başkent Stepanakert'i ve bir çok sivil yerleşim yerini hedef aldı. Ermenistan, Azerbaycan ve Karabağ resmi makamlarından yapılan açıklamaya göre çatışmalar sırasında bazı siviller hayatını kaybetti, bazı siviller ise yaralandı.

Azerbaycan'ın açıklamasında ise Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Taraflar karşılıklı olarak askeri hava araçları düşürdükleri iddiasında bulundu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Setapanyan “Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 'karşı saldırıya' başladıklarını açıkladı. Bu, Bakü'nün daha önceden planlanmış eylemler gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Temel bilgilere sahip her asker, karşı saldırı operasyonu planlamanın haftalar süreceğini bilir. Gerilimin tırmandığına dair resmi açıklamadan dakikalar sonra Azeri ve Türk medyası cepheden haber geçmeye başladı. Bu durum, Azerbaycan'ın provokasyonunun önceden planlandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

KARABAĞ VE ERMENİSTAN SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Daha sonra yeniden açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükûmetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum" dedi. Ermenistan'ın yanı sıra Karabağ da seferberlik ve sıkıyönetim ilan etti.

AZERBAYCAN, BAZI ŞEHİR VE BÖLGELERDE SAVAŞ HALİ İLAN ETTİ

Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine kameraların karşısına geçen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev “Düşman ateşi sonucu sivil halk ve askerlerimiz arasında zayiat var, yaralılar var. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin! Kanları yerde kalmayacak. Azerbaycan Ordusu şu anda düşmanın askeri mevzilerine ateş ediyor. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır” ifadelerini kullandı.

Aliyev, çatışmaya ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nu topladı ve Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde savaş hali ilan edilmesi kararı aldı.

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermenistan'a karşı operasyon başlattığını duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Azerbaycan Ordusu birlikleri Terter-Ağdam, Fizuli-Cebrayil istikametinde ve Murovdağ dağlık bölgesi istikametinde Ermeni birliklerinin işgali altında bulunan önemli tepelere karşı operasyon başlatmıştır. Roket, topçu birlikleri ve hava birlikleri düşman komuta noktalarına karşı saldırıya geçmiştir. Ermeni birliklere ait çok askeri teçhizat ve askeri tesisi yok edilmiştir. Cephe hattının tamamı boyunca şiddetli çatışmalar yaşanmaktadır” dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından daha sonra yapılan açıklamada ise Fuzuli ve Cebrail bölgelerine bağlı olan Qaraxanbəyli, Kervend, Kend horadiz, Buyük Mercanlı ve Nüzgar ilçelerinin “işgal”den kurtarıldığını açıkladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Azerbaycan'ın iddialarını yalanladı.

KARABAĞ: SALDIRIDA İKİ SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Karabağ Güvenlik Konseyi Sekreteri General Samvel Babayan ise çatışmalara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babayan’ın bilgilerine göre temas hattı boyunca devam eden çatışmalardan dolayı 10 asker hayatını kaybetti.

Babayan, Ermenistan Azerbaycan saldırısında iki sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

KARABAĞLI İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU: AZERBAYCAN'DAN AÇILAN ATEŞ SIRASINDA SİVİL KAYIP VERİLDİ

Dağlık Karabağlı insan hakları savunucusu Artak Beglaryan, Facebook hesabından yaptığı açıklamada "Sabah saatlerinde Azerbaycan, topçu ve füze ateşi açarak ve İHA'ları kullanarak başkent Stepanakert de dahil çok sayıda yerleşim yerini ve altyapı tesisini vurdu" iddiasında bulundu.

İddialara yanıt veren Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın saldırılarına cevaben başlatılan karşı saldırı operasyonunda sivilleri, sivil tesisleri ve altyapıyı hedef almadıklarını iddia etti.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: AZERBAYCAN'A DESTEK VERECEĞİZ

Çatışmalara ilişkin Türkiye'den açıklama geldi. Ermenistan’ın ateşkesi ihlal ettiğini iddia eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi. Ermenistan'ın bölgede barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğunu savunan Aksoy, “Azerbaycan, halkını ve toprak bütünlüğünü korumak için meşru müdafaa hakkını elbette kullanacaktır. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız. Bu vesileyle, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Can Azerbaycan’a başsağlığı diliyoruz” açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN ERMENİSTAN'I TEHDİT OLARAK NİTELEDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Azerbaycan'a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” dedi.

CHP'DEN KINAMA

CHP çatışmaya ilişkin açıklama yaparak Ermenistan'ı kınadı. CHP'nin Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, “Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen ateşkes ihlalini ve sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınıyoruz. Şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

HDP: BARIŞA TARAF OLUNMALI

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu sabah başlayan çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. HDP, Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan çatışmaların topyekün bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunarak, Türkiye’nin iki ülke arasındaki savaşa değil, barışa taraf olması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, “Aralarında sivillerin de olduğu ölüm haberleri gelmeye başladı. Bu savaşın bir kazananı olmayacak, savaş her iki tarafı da derinden tahrip edecektir. Bu sebeple her iki ülke hükümetini acilen ateşkes ilan etmeye ve öncelikle sivilleri koruyacak önlemler almaya çağırıyoruz” denildi.

HDP’Lİ GARO PAYLAN: KAYBEDEN ERMENİ VE AZERİ HALKLARI OLACAK

Çatışmalara ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Garo Paylan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ateşkes için sorumluluk alınması çağrısında bulundu. Paylan, “Karabağ’da, Ermeni-Azeri güçleri arasında büyük çaplı çatışmalar oluyor. Ülkemiz, bu yangına benzin döken taraf olmaktan vazgeçmelidir. Bu savaşın kazananı olmaz ama kaybedeni, Ermeni ve Azeri halkları olacaktır. Ateşkesin sağlanması için sorumluluk alalım” yazdı ve Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabını etiketledi.

İYİ PARTİ: AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter'daki hesabından "Her zaman olduğu gibi haklı davasında can Azerbaycan'ımızın yanındayız" dedi Akşener paylaşımında "Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları kabul edilemez. İktidarı, uluslararası toplumu ve Minsk Grubu’nu, Ermenistan işgalinin sonlandırılması ve sorunun çözümü için acilen adım atmaya çağırıyorum. Her zaman olduğu gibi haklı davasında can Azerbaycan'ımızın yanındayız" ifadelerine yer verdi.

RUSYA'DAN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaların durdurularak, taraflara müzakerelere başlama çağrısında bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Dağlık Karabağ’da durumun ani şekilde kötüleştiğine dikkat çekilerek, temas hattı boyunca her iki taraftan yoğun bombardımanın devam ettiği ve kayıp haberlerinin geldiği bildirildi.

Açıklamada, “Durumu istikrara kavuşturmak için tarafları derhal ateşkese ve müzakerelere başlamaya çağırıyoruz” ifadesi yer aldı.

AB ENDİŞELİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Dağlık Karabağ'dan gelen çatışma haberlerinin ciddi endişeye neden olduğunu belirtti. Gerginliğin daha fazla tırmanmasını önlemek için öncelikle askeri hareketliliğin acilen durması gerektiğini belirten Michel, tek çözüm yolunun ön şartsız müzakerelere dönmek olduğunu ifade etti.

UKRAYNA'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise çatışmaların durdurulması ve diyalog çağrısı yaptı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, yaşanan çatışmalar sebebiyle derin endişe duyulduğu belirtildi.

Paylaşımda, “Çatışmaya yol açan nedenleri inceliyoruz, tarafları diyaloğa dönmeye ve anlaşmazlığı barışçıl yollarla çözmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.