Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır hattındaki çatışmalar, bir günlük ateşkesin ardından yeniden başladı. Her iki ülkenin Savunma Bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalara göre kuzey sınırındaki çatışmalar Perşembe sabahı yeniden başladı. 

TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI 

Bakü ve Erivan, yaptıkları açıklamalarda birbirini suçladı. 15 Temmuz günü bir açıklama yapan Ermenistan Savunma Bakanlığı’na göre Azerbaycan güçleri 12 Temmuz’da sınırda provokatif eylemlerde bulunarak askeri çatışmalara neden oldu.

SİVİL YERLEŞİMLERE OBÜS 

Armenews’ın geçtiği habere göre, Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Artsrun Karapeti Hovhanisyan, Azerbaycan’ın sivil bölgeleri, iki fabrika ve bir gaz boru hattının hedef aldığını ancak herhangi bir sivil kaybın yaşanmadığını belirtti. Ermenistan medyası tarafından yayınlanan görüntülerde de, Azerbaycan obüslerinin sivil yerleşim alanlarına düştüğü ve birçok evin zarar gördüğü görüldü.

Pazar gününden beri sınır hattındaki çatışmalarda 1’i general 11 Azerbaycan askeri yaşamını yitirdi. Ermenistan tarafında ise 2 askerin yaşamını yitirdiği belirtildi. 

30 YILLIK ÇATIŞMALI HAL

Ermenistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başından bu yana, Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için çatışma halinde. Bu bölge, 1991 yılında Ermenistan’ın desteğiyle tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. Azerbaycan ile çıkan savaşta 30 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ve bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlandı.(MA)