Irak Merkezi Hükümeti ile KDP arasında 9 Ekim’de imzalanan Şengal Anlaşması sonrası 8 bini aşkın askeri birlik Şengal bölgesine sevk edildi. Yapılan anlaşmaya Êzidîlerden tepkiler yükseliyor. Şengal Demokratik Özerk Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Xelef Ehmed, anlaşmayı tanımadıklarını belirtti. 

Êzidî toplumu olarak anlaşmadan yana olmadıklarını belirten Ehmed, “Êzidî toplumunun iradesi olmadan alınan karar, bu halkın tanınmadığı anlamına geliyor. Şengal’de her din, ırk ve inançtan insan yaşıyor. KDP buradan çıktıktan sonra ortak bir yaşam örüldü. Bizler bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadık. Ama ne yazık ki şimdi büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Buradan tüm ulusal güçlere çağrım Irak hükümetini bir an önce bu karardan vazgeçirmeleridir. Binlerce Irak askeri Şengal çevresinde konumlanmış durumda. Êzidî toplumu olarak Irak'ın sınırlarının korunmasına karşı değiliz. Ama Êzidî toplumunu tanımama ve onların onayı olmadan verilen bir kararı da kabul etmiyoruz. Şengal’de onlarca sivil toplum örgütünün kurulduğu bütün dünya biliyor. Irak askerleri ve KDP pêşmergeleri fermandan önce buradaydı ancak bunlar Êzidî toplumunu korumadı ve onları yüz üstü bıraktı” ifadelerini kullandı.

'DAİŞ’İN YAPTIĞINI YAPMAK İSTİYORLAR'

Ehmed, binlerce Êzidî kadının DAİŞ tarafından esir alındığını ve katledildiğini hatırlatarak, “Yaşlıların çoğu vahşice öldürüldü ve toplu mezarlara gömüldü. Bu tüm dünyanın gözü önünde yaşandı. Şengal Anlaşması’yla birlikte Şengal halkının yaraları yeniden açılmıştır. Böyle bir anlaşmaya ihtiyacımız yok aksine Şengal’i yeniden inşa edecek bir karara ihtiyacımız var. Yıllardır zor koşullarda, çadırlarda yaşayan insanlarının yaşam koşullarını düzeltmek için bir karara ihtiyacımız var. Uzun zamandır ‘Türkiye Şengal'e girecek’ diye halkımız tehdit ediliyor. Şengal, KDP tarafından onlarca kez satıldı. DAİŞ'in yaptıklarını bu sefer kanun haline getirerek yapmak istiyorlar. Êzidî toplumu olarak bunu kabul etmiyoruz. Biz özgücümüzle ve direnişimizle Şengal’i DAİŞ’ten kurtardık. Irak askerlerinin bizi korumasına ihtiyacımız yok" diye konuştu.

'NİYET KÖTÜ’

“Irak ve KDP'nin niyetinin kötü olmadığını bilseydik biz kendimiz onları karşılardık” diyen Ehmed, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef ki niyet kötü. Bunu biliyoruz. Bizler kanun dışı hiçbir şeyi kabul etmedik. Direniyoruz ve 6 yıldır toprağımızı kendimiz savunduk. Zor koşullarda halkımıza hizmet ettik. Devlet bizi tanımazsa biz de devleti tanımıyoruz. Bu halkın bir iradesi var ve bize rağmen alınan bir kararı kabul etmiyoruz. Eğer bizim güvenliğimizi almak için burada olsaydılar bizim taleplerimizi dinlerlerdi. Talebimiz Şengal’in yeniden inşası, toplu mezarların açılması ve DAİŞ’in elinde olan çocuklarımızın ve kadınlarımızın kurtarılmasıdır. Bu devletin vatandaşları olarak haklarımızı talep ediyoruz.”

Mezopotamya Ajansı / Zeynep Durgut