Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da kadınların kazanılmış hakları ellerinden alınırken, binlerce kadın ve çocuk ise çareyi, farklı ülkelere göç etmekte buluyor. Göç etmek zorunda bırakılan kadınlardan biri de Sharbat Gula. 

İtalya’ya göç etti

National Geographic’in 1985 yılında yayınlanan sayısının kapağında yer alan fotoğrafıyla tanınan Sharbat, ülkedeki kimi yardım kuruluşlarının da desteğiyle İtalya’ya göç etti. Sharbat’ın İtalya’da olduğunu ise Başbakan Mario Draghi duyurdu. 

1985 yılında Pakistan-Afganistan sınırında bulunan bir mülteci kampında yaşayan Sharbat’ın fotoğrafı ABD'li fotoğrafçı Stece McCurry tarafından çekilmişti. 2016 yılında Pakistan, Sharbat’ı sınır dışı etmişti. Sharbat, Afganistan’a döndüğünde dönemin Devlet Başkanı Eşref Gani, onu memnuniyetle karşıladı. 

Kadın hakları kısıtlandı

Taliban’ın iktidarı ele geçirdiğinden bu yana kadın haklarında kısıtlamalara gidilirken, üniversitelerde ise kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesi yasaklandı, karma eğitime son verildi.

Öte yandan kadınlar şehir dışına çıktıklarında da bir erkeğin onlara refakat etmesi gerekiyor. Ayrıca kadın oyuncuların yer aldığı yapımlar televizyonlarda gösterilemeyecek.