Rusya, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine kara operasyonu başlattı. Haber ajansları, Ukrayna’nın 6 büyük şehrinde askeri alanlara hava saldırısını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sıkıyönetim ilan etti ve eli silah tutan gençlere orduya katılma çağrısında bulundu. Donetsk’in bağımsızlığını savunan Puşilin ise, Donetsk’in tamamını Kiev’den geri alma operasyonun çabuk tamamlanacağını söyledi.

KREMLİN KARA OPERASYONU BAŞLATTI 

Kremlin, Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine resmen kara operasyonun başladığını duyurdu. Rusya, Kiev kontrolündeki şehirlerde orduya ait hava savunma ve cehhanelikleri vurmaya başladı. Dünyanın önde gelen haber ajansları, söz konusu vurulan bölgelere dair görüntüler paylaşmaya başladı. Birçok kaynak, sivillerin Kiev ve diğer kentleri boşaltmaya başladığını kaydetti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerel saat ile sabah 6 sıralarında yaptığı açıklamasında Ukrayna'ya yönelik yeni bir "özel askeri operasyon" başlatıldığını belirtirken; amaçlarının Ukrayna'yı "işgal etmek değil silahsızlandırmak" olduğunu böşyeri. Putin, "Ukrayna'yı Nazilerden arındıracağız" dedi. 

UKRAYNA ACİL TOPLANDI 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sabahın erken saatlerinde ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı. Zelenski, vatandaşları sukûnete ve evde kalmaya çağırdı. Zelenski, aynı zamanda eli silah tutan gençleri orduya katılma çağrısında bulundu. 

Zelenskiy, daha sonra askeri müdahaleye ilişkin hükümet üyeleri, savunma sektörü ve ekonomi temsilcileriyle acil durum toplantısı yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, "Putin'in topyekûn işgal başlattığını" ve Ukrayna şehirlerine topçu ateşi yapıldığını bildirdi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak BBC’ye verdiği demeçte, Rusya'nın saldırılarında şu ana kadar sekiz kişinin hayatını kaybettiğini, dokuz kişinin de yaralandığını açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı da, askerlerinin Rus saldırısına "onurla" karşılık verdiğini ve Rus askerlerinin kayıplar yaşadığını ileri sürdü. Kiev, BM Antlaşması'nın 51. maddesi kapsamında Rusya güçlerine “kendini savunmak” için karşılık verdiğini belirtti.

TÜRKİYE’YE YARDIM ÇAĞRISI 

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar de Türkiye'ye yardım çağrısında bulunarak, "Türk yönetimine sesleniyorum Ukrayna’ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı’nın kapatılması için talepte bulunuyoruz" dedi.

ÇİN: İŞGAL DEĞİL 

Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Ukrayna krizine ilişkin yapılan açıklamada, "Bazı dış medyanın duyurduğu gibi Ukrayna'da Rus kuvvetlerinin işgali söz konusu değil" denildi. Açıklamada, Rusya'nın bağımsız bir ülke olduğu ve kendi çıkarları doğrultusunda kendi kararlarını alabileceği kaydedildi.

ABD VE AB’DEN TEPKİ 

ABD Başkanı Joe Biden, "Dünya, Rusya'dan hesap soracak" açıklamasında bulundu. Washington'ın ilerleyen saatlerde yeni yaptırımlar duyurması bekleniyor. Biden, Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy ile konuştuğunu ve Zelenskiy'nin kendisini Ukrayna halkının yanında olmaya çağırdığını belirtti. Biden, "G7 liderleri ile görüşeceğim. ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak" dedi. Devlet özel kişilere yönelik yaptırım kararı açıklayan ABD, Rusya’yı Swift sisteminden (bankalar arası para alışverişi) çıkarmayı da tartıştığı belirtiliyor. 

AB: EN KARA GÜN 

Avupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell konuyla ilgili, “İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kara günü” dedi. AB Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında bu ülkeye uygulanması beklenen yeni yaptırım paketi konusunda acil toplantı yapacak.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “2. Dünya Savaşı sonrası en karanlık saatleri yaşıyoruz. Rusya’nın saldırıları kabul edilemez. Moskova hiç görmediği bir izolasyonla karşı karşıya kalacak. Ukrayna’ya acil destek sağlayacağız. Rusya diplomasi çabalarımıza karşılık vermedi. Putin’in bu mantıksız saldırıyı durdurması lazım. Aklımız Ukrayna halkında. Biz kendilerini destekliyoruz” açıklamasını yaptı.

NATO: GEREKEN HER ŞEY YAPILACAK 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bloğun bu korkunç zamanda Ukrayna'nın yanında olduğunu ve NATO'nun tüm müttefiklerini savunmak için gereken her şeyi yapacağını söyledi.

DEVLET BAŞKANLARINDAN UKRAYNA’YA DESTEK MESAJI 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden Ukrayna'ya destek mesajı verdi. Macron'un mesajında şu ifadeler yer aldı: "Fransa, Rusya'nın Ukrayna'yla savaşa girme kararını sert bir şekilde kınıyor. Rusya, askeri operasyonlarına derhal son vermelidir. Fransa, Ukrayna'nın yanındadır. Ukraynalıların yanında yer alıyor ve savaşı sona erdirmek için ortakları ve müttefikleriyle birlikte hareket ediyor."

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya karşı Ukrayna'ya desteğini açıkladı. Johnson, "Ukrayna'nın direnmesini umduğunu" söyledi. Johnson "Ukraynalılar, bu karanlık zamanda Britanya'daki herkesin düşüncelerinde" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını kaydetti. Ukrayna'daki insanlarla dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Scholz, Rusya'ya askeri harekatı derhal durma çağırısında bulunarak, "G7, Avrupa Birliği ve NATO kapsamında yakın koordinasyon içinde olacağız. Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için kara bir gündür." değerlendirmesinde bulundu. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck yaptığı açıklamada, "Avrupa'da yalnızca tarih kitaplarında görebileceğini düşündüğümüz bir kara savaşının içindeyiz. Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir" dedi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, eylemin "dayanaksız ve haksız" olduğunu söyledi ve buna, “Birlik ve kararlılıkla hemen yanıt vermek için Avrupalı ve NATO müttefikleriyle birlikte çalışıyoruz” dedi.

Polonya hükümet sözcüsü Piotr Muller, "NATO'nun doğu kanadını güçlendirme zamanının geldiğini" söyledi ve "Bu tür kararların alınmasını bekliyoruz" dedi.