ABD’de koronavirüsten dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bine yaklaşırken, ABD’li uzmanların virüsün ülkede neden olabileceği toplam ölüm sayılarına dair, tedbirler uygulanırsa 100 bin ile 240 bin arası olacağı, tedbir uygulanmadığı koşulda ise bu sayının bir milyonu geçebileceği yönündeki tahminlerini açıklaması sonrası, ABD koronavirüsün sıcak merkezi olarak gündemde. ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüse dair hem Amerikan basınında hem de dünya basınında bu zamana kadar eleştirel olarak da gündeme gelen ikircikli tavrını, artık ciddi ve temkinli söylemler yönünde değiştirdiğine dair yorumlar uluslararası gündemlere de yansıdı.

John Hopkins Üniversitesi’nin (JHÜ) canlı takip verilerine göre; koronavirüs nedeniyle küresel çapta yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 42 bini geçerken, yer yüzünde virüsün bulaştığı toplam insan sayısı 860 bini aşıyor. ABD’de 185 binden fazla olan doğrulanmış vaka sayısı ile tüm dünya ülkeleri arasında şu an zirvede ve 4 bini geçen ölüm sayısı ile yaşamını yitiren sayısının artış eğrisinin ivme kazanmasına dair endişeler yükseliyor. JHÜ, son 24 saatte ABD’de 865, İspanya’da 849 (bu İspanya’nın bu zamana kadarki en ölümcül günü, toplam ölüm sayısı 8 bin 464), İtalya’da 837 (toplam ölüm sayısı 12 bin 428’e yükseldi ve İtalya hala virüsün en ölümcül olduğu ülke) ve Fransa’da 499 (toplam ölüm sayısı 3 bin 523) kişinin yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor.    

BM: İNSANLIĞIN EN BÜYÜK SINAVI

Amerikan The New York Times Gazetesi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in, BM’nin kuruluşundan bu yana koronavirüs salgınının dünyanın gördüğü en büyük sınavı olduğu açıklamasını, ana gündem başlığı olarak servis etti.  BM’nin dünyanın dört bir yanında keskin ekonomik düşüşten dolayı zarar gören insanları desteklemek ve sağlık harcamalarını finanse etmek için küresel GDP’nin (Küresel Gayri Safi Milli Hasıla) en az yüzde 10’unu içeren koordineli ve uluslararası bir yanıt planı için çağrı yaptığını yazdı.

BBC World’ün, “Koronavirüs: BM şefi, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük sınav, diyor” başlığıyla duyurduğu BM açıklaması, dünyanın korona gündeminde geniş yankı uyandırdı. BM Genel Sekreteri António Guterres’ın salgının beraberinde getireceği ekonomik resesyona yönelik beklentisi konusunda yükselttiği, “Şu anki koronavirüs salgını dünyanın İkinci Dünya Savaşı’ndan beri karşılaştığı en büyük sınav” uyarısına gündemde yer veren BBC World, “Trump ‘çok acı verici’ haftalara gelindiği konusunda uyarıyor” başlığıyla da Trump’ın önümüzdeki iki haftanın ABD için çok zor geçeceğine dair açıklamasını paylaştı. Haberde önceki haftalara nazaran Trump’ın bu hafta basın toplantısında “sosyal mesafeye” daha çok dikkat ederek, temkinli davrandığına dikkat çekildi. Ayrıca eve kapanma sürecinde ABD’de sık kullanılan bir video-konferans uygulaması olan Zoom’un, güvenlik ve gizlilik tedbirlerine yönelik sorular olduğu da BBC World’ün gündeminde yer aldı.

İTALYA’DA TEDBİRLER 13 NİSAN’DAN SONRA AZALACAK

İtalyan La Repubblica Gazetesi, İtalyan Sağlık Bakanı Roberto Speranza’nın, Senatoya verdiği brifingde, yaptığı açıklamanın videosunu paylaştığı gündem haberini, “Kısıtlama tedbirleri 13 Nisan’a kadar uzatıldı” başlığıyla duyurdu. Sperenza’nın, “Rakamlar doğru yolda olduğumuzu, ama şu an hata yapmamak konusunda dikkatli olmamızı ve tüm çabaları ve fedakarlıkları boşa düşürecek olan kolay iyimserliğin rehavetine kapılmamamız gerektiğini de gösteriyor. Dinen alarmın ilk pozitif işaretleri ile kafamız karışmasın. Aşı bulana kadar virüse karşı savaş kazanılmış olmayacak. Bu süreçte salgının bulaşma değerini (valore di trasmissione) 1 değerinin altına düşürmeye çalışacağız. Rahatlama tedbirleri ekonomiyi canlandırmak ve kişisel özgürlüklerimizi yeniden başlatmak için derecelendirilmek zorunda” açıklamaları, La Repubblica’da yer aldı. 

İSPANYA’DA KISITLAMALAR KADEMELİ KALKIYOR

El Pais Gazetesi, “Hükümet alarm tedbirlerini kademeli olarak kaldıracak” başlıklı gündem haberinde, yetkililerin bazı hatalar yaptıklarını kabul ettiğini ve yeni kararnameleri birlikte onaylamaları için muhalefete seslendiğini yazdı. Hükümetin dolaşımı ve ekonomik aktiviteleri kısıtlayan tedbir kararlarını, 12 Nisan’dan sonra (eğer salgın rakamları başka bir uzatmaya gerek kalmayacak şekilde seyrederse) Çin’de olduğu gibi “kademeli olarak” kaldıracağını duyuran El Pais, “Hükümet ayrıca bazı hatalar yaptığını kabul etti ve muhalefeti, otonom yerel yönetimleri ve toplumsal aktörleri bilgilendirmediği için ‘özür diledi’” diye yazdı.

El Pais’in duyurduğu önemli diğer bir gündem ise, “İspanya, iki hafta içinde 25 bin ölümü geçmemek için koronavirüsü Hubei ve İtalya’dan daha hızlı kontrol altına almak zorunda” başlığı oldu. Haberde, virüsün yayılma modellerine ilişkin son çalışmalar ışığında eğer İspanya, İtalya’dakine benzer bir trende girecek olursa, bu durumda sadece altı gün içinde İspanya’nın 15 bin ölüme sahne olmasının olası olduğu yönündeki bilimsel tahminlere yer verilerek, İspanya’nın içinde bulunduğu riske dikkat çekildi.

TRUMP: ÇOK ACI VERİCİ İKİ HAFTA BİZİ BEKLİYOR 

İngiliz The Guardian Gazetesi, İngiltere’de son 24 saatte yaşanan 381 kayıpla koronavirüs nedeniyle ölüm sayısının toplamda bin 789’a yükseldiğini duyururken, BM’nin koronavirüs salgını için “2. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın karşılaştığı en kötü kriz” açıklamasıyla, ABD’de ölümlerin 240 bini bulabileceğine dair gündem başlığı dikkat çekti. Uzmanların, ABD çapında koronavirüsten dolayı beklenen ölüm sayısının 240 bini bulabileceği tahminini dillendirmesinden sonra, ABD Başkanı Trump’ın yaptığı, “Her Amerikalının önümüzdeki zor günlere hazır olmasını istiyorum. Çok zor bir 2 hafta bizi bekliyor. Bu çok acı verici, çok çok acı verici bir 2 hafta olacak” açıklamasına yer verildi.

İSRAİL’DE ORDU VE İSTİHBARAT DEVREDE

Orta Doğu’da öne çıkan koronavirüs gündemlerini duyuran Middle East Eye’ın manşetinde, “İsrail Ordusu  koronavirüs paniği büyürken halka karşı harekete geçiyor” başlığı yer aldı. Yeni yetkiler ve güçlerle donatılan askerlerin seferber edilmesiyle artık sadece Batı Şeria'nın değil, İsrail’in sokaklarında da askerlerin gezindiğinin görüleceğini yazan MEE, Tel Aviv ve Kudüs'te karantina merkezlerine dönüştürülen otelleri yönetmek için ordunun ana komutanlığından 2 bin yedek askerin işe alındığını duyurdu. 

İsrail'in istihbarat ajansı Mossad'ın Başkanı Yossi Cohen’in ise Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından eksik tıbbi ekipmanların tedarik edilme sürecinde, “proje yöneticisi” olarak atandığına dikkat çekilen MEE haberinde, “Ulusal güvenlik servisi Shin Bet, Kovid-19 tarafından enfekte olan kişilerin yakınında bulunan kişileri izlemek için gelişmiş gözetim yöntemlerini kullanmak için yetkilendirildi. Bu karar, cep telefonlarına ve antenlere dayanan gizli teknolojik önlemleri ortaya çıkardı” şeklinde çarpıcı ifadeler dikkat çekti.

Çeviri: Mezopotamya Ajansı