John Hopkins Üniversitesi’nin son canlı verilerine göre; dünya çapında yeni koronavirüs (Kovid-19) 787 binden fazla insana bulaşırken, 37 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Öte yandan koronavirüste en ölümcül 24 saatini geçiren ABD’de, yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bini geçti, yaşamını yitirenlerin bin 200 kişinin New York eyaletinde olması kaygıları artıyor.

Salgının ekonomik gündemindeki en sıcak gelişmesi ise Dünya Bankası’nın virüs salgınının Asya ve Pasifik ülkelerini resesyona sürüklediğine yönelik açıklaması oldu. Dünya Bankası’nın Batı Pasifik Direktörü Takeshi Kasai yeni bir açıklama yayınlayarak, “Açık konuşayım. Pandemi, Asya ve Pasifik bölgesinde sona yaklaşmaktan çok uzak. Bu uzun-vadeli bir savaş olacak ve gardımızı düşüremeyiz. Her ülkenin büyük ölçekli bir kitle iletişimi konusunda hazırlıklı olmasına ihtiyacımız var” dedi.

İSPANYA’DA POLİS ŞİDDETİ

Suriyeli Arap bir anne ve oğlunu döven İspanya polisinin video kayıtları, Middle East Eye Gazetesi’nde gündeme bomba gibi düştü. Gerçekleşen şiddet olayının koronavirüs tedbirleri kapsamında İspanya’da ülke çağında uygulanan katı sokağa çıkma kısıtlamalarıyla ilgili olup olmadığına dair henüz kesinleşmiş bilgilere ulaşılamasa da koronavirüs tedbirleri süresince polisin yetkilerini aşan uygulamalarına dair Avrupa basınında, özellikle İngiltere basınında da öne çıkan haberler ışığında mülteci mahallesinde yaşanan bu polis şiddeti dikkat çekici bir başlık oldu. Olaya dair video görüntüleri, “İspanyol polisi Arap anne ve oğlu döverken görülüyor” başlığıyla servis eden MEE’de, “İspanyol polisi, Bilbao’nun en yoksul göçmen mahallelerinden birinde bir kadını ve oğlunu dövmek ve tutuklamakla suçlanıyor” bilgilerini paylaştı.

Ayrıca MEE’nin koronavirüs gündeminde öne çıkan bir diğer haberi, Lübnan’ın Beyrut kentindeki Burj al-Barajneh mülteci kampında yaşayan Filistinli mültecilerin Kovid-19’a karşı mücadele seferberliği kapsamında, Filistin direniş kültürünün bir parçası olan siyah-beyaz "Kufiyye" desenli mikrofiber virüs maskeleri üretmeye başlaması oldu.

DAİŞ’LİLER AMERİKAN BASININDA

Washington Post Gazetesi, dün gece saatlerinde Kuzey Suriye’de hapishanede kalan DAİŞ’lilerin kaçma girişimlerinin Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından engellenmesini, “Kürtlerin öncülük ettiği kuvvetler Suriye’deki IŞİD mahkumlarının kaçışını engelledi” başlığıyla duyurdu. Haberde “Demokratik Suriye Güçleri, kapıları ve duvarları kıran ve hapishanenin en az bir kanadını kontrol altına alan mahkumların kaçma girişimlerini Pazartesi gecesi engelledi” ifadeleri yer alırken, QSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin Twitter hesabından yaptığı, “Kuvvetlerimizin gösterdiği büyük çaba ile IŞİD’li tutukluların bir hapishanedeki itaatsizlik eylemlerine hızlı bir şekilde müdahale etmesi sayesinde felaketten kaçınmayı ve kontrolü ele geçirmeyi başardık. Hiçbir mahkum kaçmadı” açıklamasına yer verildi. 

İspanyol El Pais, “Otonom bölgeler koordine olamıyor” manşetiyle salgın gündemini öne çıkardı. İspanya’daki otonom toplulukların diğerleriyle koordinasyon halinde olmadan kendi içlerinde organize olduklarını yazan El Pais’te, “İspanya koronavirüse karşı 17 apayrı savaş veriyor. Ne hastalar transfer edilebiliyor ne de daha az enfekte olmuş toplulukların yaşadığı yerlerdeki sağlık görevlileri binlerce enfekte olmuş hasta ile boğuşan topluluklara yardıma gidebiliyor” ifadeleri yer aldı. Haberde hükümetin farklı otonom bölgelerin sağlık birimlerini koordine etmek konusunda çaba sarf etmediğine ve farklı sağlık birimlerine bağlı personellerin transferine yönelik bürokratik karmaşaya dair eleştiriler yer buldu.

Ayrıca ülkenin Kovid-19 salgınına karşı mücadelesinde ön saftaki sağlık çalışanlarının günlüklerini tutmak üzere Ifema saha hastanesine giren El Pais, “Burası bir ordu kampı gibi gözüküyor” değerlendirmesini gündemine taşıdı. Ifema’nın Madrid’deki bir konferans ve sergi merkezi olduğunu, ancak salgın sonrası bir saha hastanesine dönüştürüldüğünü yazan El Pais, Madrid’de neredeyse çökmek üzere olan sağlık sistemindeki sorunlara dair hastane içinden gözlemleri aktardı.

YETKİSİNİ AŞAN POLİSLER İNGİLTERE GÜNDEMİNDE

The Guardian’ın basılı ulusal gazetesinde, “Virüs kapanma tedbirlerinde yetkilerini ‘aşma’ konusunda polis uyarıldı” manşeti dikkat çekerken, kapanma tedbirlerini sokakta uygulamak konusunda yetkilendirilen polis memurlarının orantısız güç ve yetki kullandığına dair yerel halktan gelen şikayetleri gündeme taşıdı, kimi polis memurlarının davranışlarının “resmen utan verici” olduğuna dair eleştiriler haberde yer aldı.

DÜNYA BANKASI: ÇİN’DE EKONOMİK BÜYÜME DURDU

The Guardian’ın koronavirüse dair anlık güncellenen haber sitesinde ise bugün gündem başlığı “ABD’de ölümler 3 bini geçerken Dünya Bankası’ndan Çin uyarısı” oldu. Başlık altında Dünya Bankası’nın Çin’de ekonomik büyümenin neredeyse sıfırlandığı uyarısını yaparak, “Eşi görülmemiş bir global krize” dair açıklaması yer aldı. Dünya Bankası, Doğu Asya’da yoksul nüfusa 11 milyon daha insanın eklendiğini açıkladı. Moskova’da 12 milyon insanın eve kapanması, IŞİD mahkumlarının Suriye’de kaçmaya kalkışması, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Asya-Pasifik bölgesinde koronavirüs salgınının henüz sonlanmaktan “çok uzak” açıklaması, Avustralya’da 20’lerdeki yaş grubunun diğer tüm yaş grubuna göre en çok doğrulanmış vaka sayısına sahip olması da Guardian’ın en sıcak koronavirüs gelişmeleri altında sıralandı.

TRUMP’A GÖRE TEST SORUNU YOK

Amerikan Washington Times, ülke çapında katlanan ölüm sayılarıyla ilerleyen koronavirüs salgınına yanıt olarak Maryland, Virginia ve Columbia Bölgesi’nde ciddi kısıtlamalar getiren yeni “evde kal” emirlerini gündeme taşıdı. Neredeyse her 4 Amerikalıdan 3’ünün “evde kal” kısıtlaması altına girdiğini duyuran The New York Times ise, “Trump test bizim için artık bir problem değil diyor, eyalet valileri katılmıyor” başlıklı gündem haberinde, yetersiz sayıda test kitlerine ilişkin sorunun çözüldüğünü söyleyen ABD Başkanı Donald Trump’a karşı eyalet yöneticilerinin bambaşka bir tablo çizdiğini yazdı. NYT, ayrıca Washington'da, Gıda ve İlaç İdaresi’nin Kovid-19 hastalarını tedavi etmek için piyasada bulunan iki sıtma ilacının kullanılmasına acil durum onayı verdiğini açıkladı.

ALMANYA’DA KATI KISITLAMALARA DEVAM

Die Zeit Gazetesi, Almanya’nın virüsle mücadelede önemli merkezlerinden olan Robet Koch Ensitüsü direktörünün “çok az insan evde kalıyor” açıklamasını gündeme taşıyarak, “Almanya’daki insanlar kendilerini koronavirüse karşı nasıl koruyacaklarını çok iyi biliyorlar –buna rağmen yapılması gerekeni çok nadir yapıyorlar” ifadelerine yer verdi. Şu an Almanya’da okulların ve çoğu dükkanın kapatıldığını ve iki insandan daha fazla kişinin kamusal bir alanda buluşması yasaklanmış durumda olduğunu yazan Zeit, “Federal hükümete göre bu tedbirler 20 Nisan’a kadar hafifletilmeyecek” diye duyurdu.

KONGO’NUN ESKİ BAŞKANI YAŞAMINI YİTİRDİ

Afrika’nın koronavirüs gündeminde ise en sıcak gelişmeler, Botswana Sağlık Bakanı Lemogang Kwape’nin, ülkede ikisi erkek biri kadın 3 koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıklaması ve Kongo Cumhuriyeti’nin eski Başkanı Jacques Joaquim Yhombi-Opangoo’nun salgın nedeniyle 81 yaşında yaşamını yitirmesi oldu. Bu zamana kadar hiç virüsün tespit edilmediği sayılı Güney Afrika ülkesinden biri olan Botswana’da ortaya çıkan ilk vakaların, Tayland ve İngiltere’den ülkeye giriş yaptıkları açıklandı.

Çeviri: Mezopotamya Ajansı