Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan rapora göre, sivrisinekler yoluyla bulaşan sıtma hastalığı yüz binlerce can almaya devam ediyor. DSÖ raporuna göre, 2019 yılında sıtma en az 229 milyon kişiye bulaştı.

Ölümcül bir hastalık 

Dişi sivrisinek sokması sonucu bulaşan hastalığın ölümcül yönüne dikkat çekilen raporda, en az 409 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda, hastalığın 2018’de 411 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı, bu sayının 2000 yılında 736 bin olduğu hatırlatıldı.

Sıtmanın neden olduğu ölümlerin yüzde 94’ü yani 384 bin kadarı ise Afrika kıtasında meydana geldi.

Vakaların yüzde 74’ü Nijerya’da

Sıtmanın en çok etkili olduğu Afrika kıtasında ise özelde 4 ülke oldukça ağır bir biçimde etkileniyor. 2019’da kaydedilen vakaların yüzde 27’si Nijerya’da iken, yüzde 12’si Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, yüzde 5’i Uganda’da ve yüzde 4’ü ise Mozambik’te görüldü.

Mali fonlar yetersiz

Ancak DSÖ’nün üzerinde durduğu en önemli nokta, hastalıkla mücadelede yeterli düzeyde başarılı olunmaması. Örneğin geçtiğimiz yıl toplamda 5,6 milyar dolarlık bir fon toplanması hedeflenirken, sadece 3 milyar dolar kadarı toplanabildi.

Konuya ilişkin konuşan DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, mali fonların yetersizliğinin sıtma ile mücadele için gerekli olan sağlık hizmetlerine erişimi engellediğinin altını çizdi.

20 ülkede sıtma bitti  

DSÖ’ye göre, hastalıkla mücadelede 2000 yılından bu yana en az 20 ülkede başarılı olundu ve sıtma tamamen bitti. Hindistan’da ise son yıllarda vakalarda yüzde 18, ölümlerde ise yüzde 20 gibi bir düşüş sağlandı.

Sıtma ile mücadelede Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan aksaklıkların ise 2020’de ölümleri arttırmış olmasından endişe ediliyor. DSÖ, sıtmaya karşı kullanılan ilaçlara erişimde yaşanan küçük aksaklıkların dahi yılda en az 20 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olacağını hesaplıyor.