Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama sonrası artan istifa çağrılarının ardından hükümetin istifasını resmen duyurdu. Televizyonda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında patlamaya değinen Diyab, “Lübnan'ın başına gelen felaket, ülkeyi ve devleti saran korkunç yolsuzluğun sonucudur. Bu yolsuzluk düzeni, devletin kendisinden daha büyük bir durumda. Bu durum devleti felce uğratıyor” dedi.

Ülkedeki siyasi güçlere tepki gösteren ve 'ülkeyi koruyan güçler'i birlikte çalışmaya çağıran Diyab, "Yaşanan bu felaket devlet yönetimindeki kronik yolsuzluğun sonucudur. Daha önce yolsuzluğun devletin tüm kademelerinde var olduğunu söyledim. Ülkenin başına gelen felaketler, yönetici sınıflardan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Ekonomik krize karşı geçen yıl Ekim ayında başlayan halk protestolarını da hatırlatan Diyab, “Protesto eylemleri onlara karşıydı ancak bunu kavrayamadılar ve bildiklerini okumaya devam ettiler. Hükümetimiz, ülkeyi kurtarmaya çalışırken bunlar çöküş sorumluluğunu bize yüklemeye çalıştı. Hükümet durumu iyileştirmeye çalıştı ancak başarısız oldu” diye konuştu.

'ÜLKENİN KURTARILMASI İÇİN KAPI AÇMAK İSTİYORUZ’

Kendilerinin hiçbir kişisel çıkarın peşine düşmeden ülkeyi kurtarmak için var olan gücüyle çaba sarf ettiğini söyleyen Diyab, devamla şunları belirtti:

"Bugün tüm yansımalarıyla ülkeyi vuran bu depremin yaşandığı aşamaya geldik. Tek derdimiz ise bu felaketin zaman aşımına uğramaması için hızlı bir soruşturma yürütmektir. İnsanların talebi olan hesap verebilirlik ve gerçek değişim ile vatandaşın hakkına saygı duyan bir devlete başvuruyoruz. Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum."

CUMHURBAŞKANI AVN’A İSTİFA ÇAĞRISI

Hükümetin istifa haberinin gelmesi üzerine başkentte toplanan yüzlerce yurttaş, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve parlamentodaki siyasi partilerin istifa talebiyle Meclis binasına doğru yürüyüşe geçti.

Protestocular ile biber gazıyla müdahale eden güvenlik güçleri arasındaki olaylar devam ediyor.(MA)