Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla vekilliğinin düşürülmesi ve Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) kapatılma davası açılması uluslararası basının gündemine de taşındı.

İngiltere’de yayın yapan The Guardian, haber içeriğinde “Geçtiğimiz yıl, kökleri siyasi İslam'a dayanan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), laiklik karşıtlığı iddiasıyla onu kapatma girişiminden kıl payı kurtuldu. AKP şu anda Türkiye'nin 544 üyeli parlamentosunda 21 milletvekili bulunan partiyi tehlike olarak görüyor” diyerek Türkiye gündemini değerlendirdi.

Londra merkezli Reuters, ilgili haberinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın parti kapatmaları konusunda sert tepkileri verdiğini hatırlattı.

BBC, Meclis’te 900'ün üzerinde dokunulmazlık fezlekesi bulunan bazı HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının da gündemde olduğunu yazdı.

PLAN VE KAPATMA TEZATLIĞI

Middle East Eye, son yıllarda Türkiye hükümetinin HDP üzerinde baskı ve tutuklamalarını çoğalttığını haber içeriğinde yer vererek, “Kürt yanlısı siyasi partilerin mahkeme kararıyla kapatma konusunda uzun bir geçmişi var” dedi. 

Street İnsider Gazetesi, yaptığı haberde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adil yargılanma ve ifade özgürlüğü haklarını güçlendirme yönelik İnsan Hakları Eylem Planı’nı duyurduktan sonra HDP’ye yönelik kapatma başvurusunun tezat olduğunu işledi. 

ABD’nin Florida eyaletinde yayın yapan Jacksonville’s News and Talks gazeteleri, Gergerlioğlu’nun insan hakları savunucusu olduğuna vurgu yaparak, iktidarın onu koltuğundan ettiğini yazdı. Her iki gazete de, HDP’yi dağıtma yönünde bir adım atarak, milyonlarca insanın haklarının ihlal edildiğini ifade etti.

HÜKÜMET OTORİTESİNİN KURBANI 

ABD’nin Minnesota’daki eyaletinde yayın yapan Startribune gazetesi de “Türkiye Kürt milletvekilini ihraç etti, şimdi de partiyi dağıtmaya çalışıyor” diyerek konuşu manşete çıkardı.

Voice of Amerika (VOA) ise haberine “HDP’nin artan hükümet otoriterliğinin kurbanı olduğunu” taşıdı.