İsrail’in kuzeyindeki Safed kenti yakınlarındaki Meron Dağı’nda Lag BaOmer Bayramı’nın kutlandığı alanda izdiham yaşandı. zdiham sonucunda en az 44 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Sağlık görevlileri, 100’den fazla kişinin de yaralandığı ve bazılarının durumunun ağır olduğu bilgisini paylaştı. İzdihamın yaşandığı yere yaralıları hastaneye taşımak için çok sayıda helikopter gönderildi.

İZDİHAMIN NASIL ÇIKTIĞI BİLİNMİYOR 

Yetkililerin dini bayram için katılımcı sayısını 10 bin ile sınırlandırmasına rağmen, İsrail’in farklı bölgelerinden en az 30 bin kişinin kutlamaya katılmak için Meron Dağı’na geldiği belirtildi. İsrail medyası ise kutlamalara 100 bin kişinin katıldığını yazdı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI 

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, izdiham öncesi insanların şarkı söylediği ve dans ettiği görülürken, insanlar arasında paniğin nasıl başladığı henüz açıklık kazanmadı. Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ‘ağır felaket’ diye nitelendirdiği olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

POLİSE YÖNELİK  ELEŞTİRİLER 

Yaşananların ardından polise yönelik eleştiriler de getiriliyor. Yeterince kalabalık olan alana insanları almaya devam ettiği için eleştirilen polis, izdihamın çıktığı ilk dakikalarda alanın diğer tarafındaki çıkışı yeterince hızlı bir şekilde açmamakla suçlanıyor. 5 bin polisin görev yaptığı kutlamanın, koronavirüs salgınının başlamasından bu yana İsrail’de düzenlenen en büyük etkinlik olduğu ifade ediliyor. Lag BaOmer’de, tarihteki en büyük Tora bilginlerinden kabul edilen Rabbi Akiva’nın 24 bin öğrencisinin ölümüne neden olan salgın hastalığın ortadan kalkması kutlanıyor ve şenlik ateşi yakılıyor.