Federe Kürdistan Bölgesi’nde uzun süredir yaşanan ekonomik kriz ve maaşların ödenmemesi nedeniyle başlayan protesto eylemleri, günlerdir devam ediyor. Süleymaniye, Ranya, Halepçe, Derbendixan ve Seyidsadıq'da gerçekleştirilen eylemlere asayiş güçlerinin müdahalesi sonucu birçok kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi de yaralandı. Asayiş güçlerinin eylemcilere yönelik şiddet uygulamalarına tepkiler yükselirken, protesto eylemlerine de destek artıyor. 

Süleymaniye ve Hewlêr’ın Koye ilçesinde bir araya gelen din alimleri, protesto eylemlerine dair açıklama yaptı. Protesto eylemlerine destek veren din alimleri, hükümetin politikalarını ve asayiş güçlerinin eylemcilere yönelik uyguladığı şiddete tepki gösterdi. 

Eylemlerin demokratik olduğunu vurgulayan din alimleri, gözaltına alınan ve tutuklananların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu. 

'TALEPLER KARŞILANMALIDIR'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Hiçbir koşulda eylemlerde kan dökülmemelidir. Protestolar yasal bir haktır. Kürt halkının reform talepleri, hükümet tarafından yerine getirilmelidir. Yolsuzluklar önlenmeli, çalışanların maaşları ödenmelidir. Din alimleri olarak eylemcilerin taleplerini sahipleniyor ve yerine getirilmesini istiyoruz. Protestolarda yaşamını yitirenlerin ailelerine bağ sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Süleymaniye ve diğer yerlerde gözaltına alınanlar bir an önce serbest bırakılmalıdır.”(MA)