DAİŞ'in Hesekê’nin Xiwêran Mahallesi’nde bulunan Sinaa Cezaevi’ne yönelik 20 Ocak’ta başlattığı saldırının ardından Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) başlattığı operasyon devam ediyor. Operasyon kapsamında Sinaa Cezaevi'nde kaçma girişiminde bulunan ve Xiwêran Mahallesi'ne konumlanan çok sayıda DAİŞ'li, çıkan çatışmalarda öldürüldü. Sinaa Cezaevi'nde bini aşkın DAİŞ'li de Kobanê'nin özgürleştirilmesinin yıl dönümü olan 26 Ocak'ta teslim oldu. 

700 ÇOCUK

Saldırılar sonrası en çok gündeme gelen konulardan biri de DAİŞ’in "Hilafetin aslan yavruları" anlamına gelen Eşbal El-Xîlafe diye tanımladığı çocuklar oldu. DAİŞ, eğittiği ve bölgede sürekli öne sürdüğü 700 çocuğu, bulundukları Xiwêran mahallesindeki rehabilitasyon merkezinde temizlik operasyonuna karşı canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştı. QSD güçleri çocukların kalkan olarak kullanıldığı konusunda açıklama yaparak, tüm kamuoyunun dikkatini buraya çekti.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEN GÖSTERİLDİ

Operasyonların ağır bir şekilde yürütülmesinin nedenlerinden biri de bu çocuklar oldu. Saldırının ilk günleri AFP ve BBC gibi basın kuruluşları, onların DAİŞ'in elinde rehin olarak tutulduğunu yazdı. Ayrıca UNICEF de bu konuya dikkat çekerken, QSD cevap vererek çocuk koruma anlaşmalarına bağlı olduğunu bildirdi. QSD ağır ağır ilerleyerek çocukların tamamını bir kez daha DAİŞ'in elinden kurtardı. 

'SAHİP ÇIKIN' ÇAĞRISI

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bu konuda BM başta olmak üzere bir çok uluslararası kuruluşa seslenerek farklı ülke uyruğuna sahip olan çocuklar için özel bir mekanizma kurulması gerektiği çağrısını defalarca yaptı, ancak bu çağrılar her seferinde yanıtsız bırakıldı. 

Mezopotamya Ajansı (MA) Hesekê saldırısında kurtarılan çocukları fotoğraflarken, yüzlerce çocuk Hesekê'de bulunan farklı rehabilitasyon merkezlerine götürüldü. Yapılan açıklamalarda, çocukların tutuklu olmadığı, rehabilitasyon amaçlı tutulduğu ve bu konuda her ülkenin kendi vatandaşı çocuklara sahip çıkması, birlikte uluslararası bir çözüm mekanizması kurulması çağrısı yapıldı.

MA / Nazım Daştan