Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 2019 yılında İmralı Adası'na yaptığı ziyaret üzerinden hazırladığı raporu paylaştı. CPT, yaptıkları ziyarette İmralı Cezaevi'nde bulunan tüm isimlerle görüştüklerini belirtti. 

İYİLEŞME YOK

Raporda, uygulanan cezaevi sisteminde, 2016’daki benzer bir ziyaretten bu yana herhangi bir “iyileşme” olmadığı belirtildi. CPT, Öcalan ve diğer üç ismin halen haftada ancak altı saat bir araya gelebilmelerine izin verildiğini belirtti. Bunun yanı sıra iki kişi olarak bir araya gelme süresinin, haftada üç saat olduğu kaydedildi. Buna karşın günlük açık hava egzersizleri sırasında bir araya gelmenin yasak olarak kalmaya devam ettiği vurgulandı.CPT, “Sonuç olarak tüm tutuklular, çoğu zaman tecride tabi tutuluyorlar” dedi. Bu tecrit durumunun haftada 168 saatten 159’unu kapsadığı belirtildi.

GÖRÜŞME TALEPLERİ REDDEDİLİYOR

CPT, son yıllarda Öcalan ile aile ziyaretlerinin neredeyse hiç mümkün olmadığını ifade ederken, avukatların görüşme taleplerinin de 2019’dan beri reddedildiğini hatırlattı.

KALICI SİSTEM OLUŞTURULMALI

CPT, “İlgili tutsaklara ilişkin güvenlik koşulları ile temel insan hakları arasında bir denge oluşturulmalı” derken, düzenli aile ve avukat ziyaretlerinin olduğu “kalıcı bir sistem” oluşturulması çağrısında bulundu. Raporda, İmralı’daki uygulanan tutukluluk rejiminin “tamamen gözden geçirilmesi” gerektiğini vurgulandı. 

KAYGI VERİCİ ŞİKAYETLER 

CPT raporunda, Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve Urfa cezaevlerine yapılan ziyaretlerdeki tespitlere de yer verildi. Cezaevlerinin kalabalık olduğu, tutukluların yatacak yerinin olmadığı, havalandırma kısıtlılığı ve doktor muayenelerinin jandarma eşliğinde yapıldığı belirtilen raporda, cezaevlerinin CPT standartlarına uygun olmadığı kaydedildi. 

CPT, cezaevlerinde darp ve kötü muameleye de dikkat çekti. Raporda, 2017 yılında yapılan teftişte tespit edilen, jandarma ve gardiyanların tutukluları darp etmesi, ters kelepçe uygulaması ve hastane sevklerinde araç içerisinde işkence uygulamalarında bir değişiklik olmadığı vurgulandı.

CPT , “İşkenceye sıfır tolerans” sloganıyla hareket eden bir hükümet için kaygı verici düzeyde şikayet aldıklarını kaydetti.