Orta Afrika ülkesi Kamerun'da, çobanlarla çiftçiler arasında bir su yatağına erişim nedeniyle çatışma çıktı. Bir haftadır devam eden gerilimde en az 22 kişinin öldüğü, 30'dan fazla yaralı olduğu ve yüzlerce kişinin komşu Çad'a kaçtığı açıklandı.

'SÜRÜLERİNİ NEHİR KIYISINA GÖTÜRMEK İSTEDİLER'

Gerilim, çobanlık yapan Arap Choa ile çiftçilikle uğraşan Mousgoum ve Nassa toplulukları arasında yaşanıyor. Kuzey Kamerun'dan Reuters'a konuşan bir yerel lider, çatışmaların suya erişim nedeniyle çıktığını söyleyerek "Arap Choalar sürülerini bir nehrin kıyısına götürmek istedi. Mousgoum ve Nassalar onları engelledi" dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen bu kaynak, ağustos ayında da Choa çobanlar ile Mousgoum balıkçılar arasında onlarca kişinin öldüğü çatışmalar yaşandığını belirtip, "Bu sorun bir an evvel çözülmeli çünkü birkaç ay önce de ölenler olmuştu. Bugün farklı iki topluluktan insanlar arasında ne zaman bir sorun çıksa, tüm topluluklar silaha sarılıyor" diye konuştu. Yerel bir yetkili de, "Topluluklar arası topyekûn bir ihtilaf yaşanıyor" dedi.

ÇAD YARDIM İSTEDİ

Komşu Çad'ın Devlet Başkanı Mahamat Idris Deby ise dün gece Twitter'dan yaptığı açıklamada, 30 bin Kamerunlunun ülkelerine sığındığını söyledi. Deby bu kişilerin hepsinin son şiddet sarmalından kaçanlar olup olmadığına dair ayrıntı vermezken, uluslararası toplumdan Çad'ın sığınmacılarla başa çıkmasına yardım etmesini istedi. Çad'ın başkenti N'Djamena'nın Belediye Başkanı Ali Harun ise son dönemde şiddetten kaçan yüzlerce kişinin sınırı geçtiğini söyledi.

BM RAPORU: YAĞMURUN AZALMASIYLA SU YATAKLARI KURUDU

Krize yardım etmeye çalışan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin geçtiğimiz ay yayımladığı bir raporda, bölgede yağmurun azalması sonucu farklı toplulukların geçim kaynaklarını sağladıkları bazı nehir ve göletlerin kuruduğu belirtiliyordu.