HABER MERKEZİ-İki gün önce PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim'i gözaltına alan ancak Türkiye'nin "iade edin" talebine rağmen serbest bırakan Çekya'dan konuyla ilgili açıklama geldi. 

Çekya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, terörizmi destekledikleri yönündeki iddiasına tepki göstererek, "Çekya Müslim'i serbest bırakarak herhangi bir yükümlülüğü ihlal etmedi. Terörizmi desteklediğimiz iddiası doğru değil. Eğer Türkiye, Müslim'in iadesini istiyorsa bunu hukuk içinde değerlendiririz" şeklinde bir açıklama yaptı. 

Prag'da bugün hakim karşısına çıkarılan PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim serbest bırakılmıştı. Türkiye, Müslim hakkında alelacele yakalama kararı çıkararak Müslim'in iadesini talep etmişti.

Türkiye, Salih Müslim'in iade talebi için gerekli belgeleri Pazartesi günü Çek makamlarına iletmiş, Müslim'in 16 ila 40 gün arasında geçici olarak gözaltında tutulmasını talep etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Çekya’da çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılan PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim için nota verildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika gezisi sırasında yaptığı açıklamada Çavuşoğlu, “Her türlü başvuruyu yaptık. Başka ülkeye gitse de peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin talebi üzerine Prag’da bulunan Salih Müslim tutuklanmıştı. Mahkeme, Müslim’i Avrupa Birliği sınırları dışına çıkmamak şartıyla serbest bırakmıştı.

Kararla ilgili açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Verilen karar uluslararası hukuka aykırı. Bu karar, Çekya ile ilişkileri etkileyecek. Teröre çok net destek kararıdır” demişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Müslim kararı hukuk açısından skandal. Hukuku ayaklar altına alan skandal bir karar” açıklamasında bulunmuştu.