Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş Karadenizin kıyı kentlerinde yoğunlaştı. Ukrayna Sağlık Bakanlığı 14'ü çocuk 352 sivilin öldüğünü duyurdu. Türkiye hariç dünyanın her yerinde Rusya ekonomisen yönelik yaptırım kararları açıklandı. Putin'in nükleer silahları da kapsayan caydırıcı güçlerin hazır olması yönündeki emri gerilimi üst seviyeye çakardı. 

Avrupa Birliği, tarihinde ilk kez bir partnerine 450 milyon Euro değerinde ölümcül ekipman ve 50 milyon Euro değerinde yakıt vs. gibi ölümcül olmayan araçlar göndereceği belirtildi. Gönderilecek ölümcül ekipmanların arasında savaş jetleri de bulunuyor. 

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda bugün olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

Tüm gözler Rusya ve Ukrayna’nın bu sabah ateşkesi görüşmek üzere oturulacak masaya çevrildi. 

Rusya ve Ukrayna hattında gelişen tüm detaylar anbean şöyle: 

20.11 ZELENSKİ AB’YE KATILIM BAŞVUSUNU İMZALADI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliğine (AB) katılımı için başvuru dilekçesini imzaladığını bildirdi.

20.09 PUTİN’İN SİYAH KUŞAĞI İPTAL EDİLDİ

Dünya Tekvando Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyah kuşağını iptal etti.

19.45 GÖRÜŞMELER SONA ERDİ

Moskova ve Kiev heyetlerinin temasları Belarus'ta ismi gizli tutulan bir yerde gerçekleştilen 6 saatlik toplantı sona erdi.

20.51 FIFA VE UEFA’DAN RUS MİLLİ TAKIMINI MEN ETTİ

FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ile Rusya Milli Takımı'nın ikinci bir duyuruya kadar bütün turnuvalardan men edildiğini açıkladı.

18.55 İZLANDA’DA RUS KONSOLOSLUĞU’NA SALDIRI

Rusya'nın Reykjavik Büyükelçisi Mihail Noskov, İzlanda'daki Rus Konsolosluğu'na saldırı düzenlendiğini, diplomatların ise tehdit edildiğini belirtti.

18.24 GÖRÜŞMELERİN ÜÇÜNCÜ TURU BAŞLADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi İdaresi Danışmanı Mihail Podolyak, Belarus’taki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin devam ettiği açıklamasını yaptı. Podolyak, sosyal medyasında yaptığı açıklamada, “Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında müzakereler devam ediyor. Birkaç dakika sonra görüşmelerin üçüncü turu başlayacak” dedi.

17.23 OLİMPİYAT NİŞANELERİ GERİ ALINACAK

Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak ve Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Çernışenko'nun olimpiyat nişanlarının geri alınmasına karar verdi.

15.32 ABD'DEN YENİ YAPTIRIM

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası'na karşı yeni yaptırım kararı alındığını açıkladı. Bakanlık, Rusya Merkez Bankası ve Rusya Varlık Fonu'nun dolar rezervlerine erişimini kesti. Batı basınında “Putin'in savaş kasası” olarak adlandırılan yaklaşık 640 milyar dolarlık paranın ne kadarının dolarda tutulduğu net olarak bilinmiyor.

15.28 ABD MİNSK’TEKİ ÇALIŞMALARINI DURDURDU 

ABD Minsk Büyükelçiliği operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

 15.17 AB KOMİSYONU TOPLANIYOR

Fransa, İtalya, Almanya ve Avrupa Birliği komisyonu liderleri Türkiye saati ile 22.30'da görüşme yapacak.

15.14 400 BİN MÜLTECİ AB'YE ULAŞTI 

Avrupa Birliği (AB), şimdiye kadar Ukrayna'dan 400 bin mültecinin AB'ye ulaştığını ve daha milyonlarca kişinin beklendiğini söyledi.

14.24 PESKOV: TALEPLER AÇIKLANMAYACAK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.

14.20 AB UKRAYNA’DAN ‘ACİL’ BAŞVURU İSTEDİ

Avrupa Birliği, Ukrayna'nın üyelik başvurusunu 'acilen' yapmasını istedi.

14.20 TÜRKİYE’DEN DUYURU: VATANDAŞLARIMIZ HARKİV TREN İSTASYONUNA ULAŞSIN

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, bugün saat 20.00'de Ukrayna'nın Harkiv şehrinden yurttaşları tahliye etmek içi bir tren hareket edeceğini duyurdu. Büyükelçiliğin açıklaması şöyle: “Değerli vatandaşlarımız, Bugün (28.02.2022) saat 20.00’de Harkiv’den Romanya sınırı yakınındaki Çernivtsi şehrine sadece vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla tahsis edilen bir tren hareket edecektir.

Tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı başlamadan önce güvenliklerine azami dikkat göstererek saat 15.00’e kadar Harkiv tren garına ulaşmaları gerekmektedir.”

13.02 KREMLİN: AB'NİN SİLAH GÖNDERMESİ TEHLİKELİ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna'ya silah tedarik edilmesini istikrarsızlaştırıcı ve tehlikeli bulduklarını, AB'nin kendilerine düşmanca davrandığını söyleyerek, "Bu durum, Ukrayna'nın silahsızlandırılması için aldığımız önlemlerde haklı olduğumuzu gösteriyor" dedi. 

01.20 GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, Rusya'yla görüşmelerin başladığını açıkladı.

12.30 STOLTENBERG: NATO HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ GÖNDERİYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ortaklarının Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve tank savar silahlar göndererek desteği artırdığını açıkladı.   

12.19 RUSYA'NIN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN MONTRÖ AÇIKLAMASI

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye'nin Boğazları Rus gemilerine kapama olasılığı hakkında kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini açıkladı. Sputnik İngilizce'ye yapılan açıklamada, bu yönde herhangi bir bildirim alınmadığı belirtildi. Açıklamada, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin uygulanmasıyla ilgili konuların öncelikli olarak Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı arasında ele alındığı da vurgulandı.

12.06 BM: 102 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet Ukrayna'daki sivil ölümlerine ilişkin son sayının 102 kişi olduğunu, ayrıca 304 yaralının bulunduğunu söyledi.

12.02 ZELENSKİ: TEMEL KONU DERHAL ATEŞKES 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ve Ukraynalı heyetler Belarus’ta müzakerelere hazırlanırken yaptığı açıklamada “Müzakerelerde temel konu derhal ateşkes ve Rus birliklerin Ukrayna’dan çekilmesidir” dedi.Zelenski ayrıca, Rusya'ya karşı mücadeleye katılmak isteyen askeri tecrübeli tutukluları serbest bırakacağını söyledi.

11.47 BM CENEVRE’DE TOPLANACAK 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Ukrayna’nın talebi üzerine bu hafta Cenevre’de Rus işgali üzerine acil bir toplantı düzenlemeyi kabul etti.

11.33 UKRAYNA HEYETİ BELARUS’TA 

Ukrayna heyeti, Belarus'ta Rusya ile müzakerelerin gerçekleştirileceği yere ulaştı. 

11.29 BELARUS: HEYETLERİN GELMESİNİ BEKLİYORUZ

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna-Rusya görüşmelerinin yapılacağı oda ve masayı Twitter hesabından paylaşarak, "Belarus'ta Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapmak için her şey hazır. Heyetlerin gelmesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

10.44 'UKRAYNA HAVA SAHASI RUSLARIN KONTROLÜNDE' 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında, Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafındaki bölgelerde de kontrolü sağladığı, santralin çalışmasını sürdürdüğü ve radyoaktif seviyenin normal olduğu kaydedildi.

10.30 BERDYANSK VE ENEDHODAR RUSLARIN KONTRÜLÜNE GEÇTİ 

Rusya Savunma Bakanlığı Rus birlikleri'nin Ukrayna'nın güney doğusunda bulunan Berdyansk ve Enerhodar kentlerini ele geçirdiğini açıkladı. Interfax'ın haberinde birliklerin Zaporizhzhya nükleer santralinin etrafındaki bölgenin kontrolünü de ele geçirdiği ve santralin normal şekilde çalışmaya devam ettiği ifade edildi.

10.03 YUNANİSTAN HAVA SAHASINI KAPATTI 

Reuters'ın geçtiği habere göre, Yunanistan, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. 

09.53 RUS GÜÇLERİ SALDIRI HIZINI YAVAŞLATTI

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus'ta müzakere için masaya oturması beklenirken Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin saldırı hızını yavaşlattığını söyledi.

09.51 KİEV’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SONA ERDİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sabah yerel saatle 8 itibariyle sokağa çıkma yasağı sona erdi. Kiev halkı, sığınaklarından çıkmaya başladı.

09.17 ‘GÖRÜŞME BİRKAÇ SAATTE BAŞLAYACAK’

Sputnik'te yer alan habere göre, Belarus'taki görüşme birkaç saate başlayacak.

8.10 RUSYA MERKEZ BANKASI YABANCILARA YASAK GETİRDİ 

Rusya Merkez Bankası, döviz piyasasındaki işlemlere başlama saatini ertelerken, yabancı müşteriler adına Rus menkul kıymetlerin satışını geçici olarak yasakladı. Rusya Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle (TSİ) 07.00’da başlaması gereken döviz piyasasındaki işlemlerin saat 10.00'da başlayacağını duyurdu.

07.29 AB ENERJİ BAKANLARI TOPLANIYOR 

Avrupa Birliği ülkelerinin enerji bakanları Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor. Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, hafta sonu AB’nin getirdiği yeni yaptırımlara karşılık olarak bu ülkelere gönderdiği gazı kesmesinden endişeleniliyor.

07.24 RUS RUBLESİ YÜZDE 30 DEĞER KAYBETTİ 

Piyasaların açılmasıyla birlikte Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti

06.32 ZELENSKİ: 24 SAAT GELECEK İÇİN KRİTİK 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile dün akşam bir telefon görüşmesi yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülke genelinde çatışmalar sürerken önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

05.55 İKİ BÜYÜK KENTTE PATLAMA SESLERİ 

Başken Kiev ve en büyük ikinci kent Harkov'da sabah saatlerinde patlamalar meydana geldi. 

00:35 GÖRÜŞME SABAH YAPILACAK

Rusya ile Ukrayna’nın gerçekleştirmesi beklenen görüşmeleri düzenleyenlere yakın olduğu bilinen Belaruslu siyaset bilimci Yuriy Voskresenskiy, tarafların görüşmesinin Belarus’un Gomel bölgesinde bu sabah gerçekleşeceğini belirtti. Voskresenskiy, Ukrayna heyetinin görüşme yerine, güvenlik sebebiyle Polonya üstünden gideceğini kaydetti.

01.27: SUUDİ ARABİSTAN İLE FRANSA ARASINDA GÖRÜŞME

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını ele aldı.

01.26 BERDYANSK RUSYA’NIN ELİNE GEÇTİ 

Rus güçleri Berdyansk şehrindeki tüm kamu binalarını ele geçirdi. 

00.30 KATAR İLE FRANSA ARASINDA TELEFON GÖRÜŞMESİ 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını görüştü. 

00.20 FRANSA BELERUST’TA BULUNAN VATANDAŞLARINI GERİ ÇAĞIRDI 

Fransa, Rusya ve Belarus'ta bulunan vatandaşlarına bu ülkelerden "derhal" ayrılmalarını tavsiye etti.

00.15 RUSYA: 1067 ASKERİ TESİS VURULDU 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonda bin 67 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.