Rusya'nın Ukrayna operasyonu dördüncü gününe girdi. ABD ve AB başta olmak üzere batı ülkeleri Rusya’ya karşı yaptırımlarını sürdürürken, savaş kent merkezlerine sıçradı. Batılı devletler, Moskova'yı uluslararası SWIFT (uluslararası para transferi) ödeme sisteminden çıkarma hazırlıkları sürerken, Rusya, Kiev, Harkov ve Lugansk'ta petrol depoları ile doğalgaz hatlarını vurdu.  

Ukrayna’da anbean yaşanan gelişmeler şöyle:

19.32 PORTEKİZ DE HAVA SAHASINI KAPATTI

Portekiz de Rusya-Ukrayna savaşına karşı hava sahasını kapatma kararı aldı. 

19.29 TELEGRAM KURUCUSU: SERVİSİMİZİ HER İKİ ÜLKEDE KISITLAYABİLİRİZ

Telegram kurucusu Pavel Durov, çatışma bitene kadar geçici olarak Rusya ve Ukrayna’da Telegram kanalarının çalışmalarını kısıtlayabileceklerini belirtti.

19.27 ZELENSKİY: BELARUS’TAKİ GÖRÜŞMEYE ŞANS VERİLMELİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Belarus'ta başlatılması beklenen Ukrayna-Rusya görüşmesinin sonuç vereceğine inanmadığını ancak küçük bir şans da olsa bu şansın denenmesi gerektiğini dile getirdi.

18.16 RUSYA: UKRAYNA İLE GÖRÜŞME HENÜZ BAŞLAMADI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile görüşmenin henüz başlamadığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, heyetlerin görüşme yerine henüz yeni gelmeye başladığını belirtti.

17.49 ÇAVUŞOĞLU: MONTRÖ SÖZLEŞMESİNİ UYGULAYACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

17.36 İSPANYA'DAN DA HAVA SAHASINI KAPATMA KARARI

İspanya Hükümeti de ülkenin hava sahasını Rus uçaklara kapatma kararı aldı.

16.42 UKRAYNA: GÖRÜŞMELER SINIRDA YAPILACAK

Zelenskiy'nin ofisi, Rusya ile müzakereleri teyit etti. Açıklamada, "Rusya ile müzakereler Belarus-Rusya sınırında yapılacak. Heyetler önkoşulsuz buluşacak" denildi. Putin'in baskıyı artırmak için nükleer caydırıcı güçleri de alarma geçirmesi öncesinde, Moskova Belarus'ta görüşmeye hazır olduğunu ve bir heyet gönderdiğini açıklamıştı. Son olarak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Zelensky ile görüştükten sonra “Putin'den müzakereler için giden Rus heyetini geri çekmemesini rica ettiğini” söylemişti. Peskov, Rusya tarafının ve Rus heyetinin müzakerelere tamamen hazır olduğunu, Ukraynalıları beklediğini söylemişti.

16.20 PUTİN NÜKLEER CAYDIRICI GÜÇLERİ ALARMA GEÇİRDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, “NATO ülkelerinden gelen saldırgan açıklamaların ardından orduya, nükleer caydırıcı güçleri yüksek alarma geçirme emri verdiği” açıklandı. Putin, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Gördüğünüz gibi, Batılı ülkeler ekonomik açıdan ülkemize karşı sadece dostane olmayan önlemler (herkesin iyi bildiği yasadışı yaptırımları kast ediyorum) almakla kalmıyor; aynı zamanda önde gelen NATO üyelerinin üst düzey yetkililerinin ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor" dedi. Putin'in “nükleer emri”, nükleer silahları da içeren birliklerin alarma geçirilmesi anlamına geliyor.

16.00 UKRAYNA: HARKOV’U GERİ ALDIK 

Ukrayna ordusunun, Rus birliklerinin girdiği ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da yeniden kontrolü sağladığı bildirildi.

15.50 FRANSA HAVA SAHASINI KAPATTI 

Fransa Ulaştırma Bakanı, hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldıklarını açıkladı. 

15.40 RUS BASINI: UKRAYNA MÜZAKERE MASASINA OTURMAYI KABUL ETTİ

Rus basını, Ukrayna'nın Rusya ile Belarus'un Gomel şehrinde müzakere masasına oturmayı kabul ettiğini duyurdu. Ukrayna'dan henüz bir açıklama gelmedi.

15.14 JAPONYA SWIFT YAPTIRIMINA KATILIYOR

Japonya, Rus bankalarının SWIFT’ten çıkarılması kararına katıldıklarını açıkladı.

 14.58  İSRAİL'DEN ARABULUCULUK TEKLİFİ

İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir telefon konuşması yaptığı açıklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada, İsrail'in Ukrayna ile arabuluculuk teklif ettiği belirtildi. Buna göre Putin, Bennet'e, “Rusya'nın Belarus'ta görüşmelere hazır olduğunu ama Kiev'in bu fırsatı kullanmadığını” söyledi.

14.49 ZELENSKİY, LUKAŞENO İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko ile görüştüğünü açıkladı. Zelenskiy haberi Telegram hesabından duyururken, daha fazla ayrıntı vermedi. Ukrayna Devlet Başkanı sabah saatlerinde, görüşmelerin Belarus'ta yapılması için Rusya'dan gelen çağrıyı reddetmişti.

14.35 HOLLANDA HAVA SAHASINI KAPATIYOR

Hollanda bu akşamdan itibaren hava sahasını Rusya'ya kapatacak.

14.33 BM: 368 BİN UKRAYNALI MÜLTECİ 

 Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan 368 bin kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

14.26 RUS SAVCISINDAN CEZA TEHDİDİ 

Rus Devlet Savcısı, Rusya'nın güvenliğine karşı yabancı devletlere yardım sağlayan herkesin ihanetten 20 yıl cezalandırılacağını söyledi.

14.21 İTALYA HAVA SAHASINI KAPATTI 

 İtalya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını açıkladı.

13.50 ZELENSKİ: RUSYA’YA KARŞI DAVA AÇTIK 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'ya karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtıklarını söyledi. 

13.44 YUNANİSTAN'DAN UKRAYNA'YA SAVUNMA EKİPMANI 

Yunanistan Başbakanlığı, Ukrayna’ya savunma ekipmanları ve insani yardım gönderileceğini açıkladı.

13.38 ALMANYA HAVA SAHASINI ÜÇ AY BOYUNCA KAPATTI

Almanya Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin hava sahasının bugünden itibaren Rus uçaklarına 3 ay boyunca kapatılacağını açıkladı. İzlanda da hava sahasını Ruslara kapattı. 

13.22 ALMANYA BAŞBAKANI: DAHA FAZLA YAPTIRIM HAKKIMIZ SAKLI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin’in Rus imparatorluğunu kurmaya çalıştığını ileri sürerek, “Hiçbir şeyi tabu olarak görmeden, daha fazla yaptırım dayatma hakkını saklı tutuyoruz” dedi. Scholz aynı zamanda “NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız” diyerek Alman ordusun güçlendireceklerini söyledi.

12.55 BELÇİKA VE DANİMARKA HAVA SAHASINI KAPATTI 

Belçika ve Danimarka, hava sahasını Rus uçaklarına kapama kararı aldı. Operasyona tepki olarak şu ana dek hava sahalarını Rusya'ya kapatan ülkeler şöyle: İrlanda, İngiltere, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Romanya ve Bulgaristan.

12.52 ‘4 BİN 300 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ’

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı, işgalin başlamasından bu yana 4 bin 300 Rus askerinin öldüğünü ve Rusya’nın 146 tank kaybettiğini açıkladı.

12.38 RUS UÇAKLARINA UÇUŞ YASAĞI GELEBİLİR! 

Reuters’ın aktardığı habere göre, bir Avrupa Birliği yetkilisi, Rus uçaklarına AB geneli uçuş yasağının Moskova’ya yeni yaptırım paketinin içinde olabileceğini söyledi.

12.22 UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ: MAŞALLAH BAYRAKTAR SİHA

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından bir video paylaşarak "Ukrayna Genelkurmay Başkanı - Maşallah Bayraktar TB2 SİHA'larına" yazdı.

12.07 ‘RUSYA İNİSİYATİFİ KAYBETTİ’

Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestovych, “Rusya'nın inisiyatifi kaybettiğini ve görüşmeler için Belarus'a heyet göndermesinin bu durumu teyit ettiğini” savundu. Rusya'nın güneye doğru ilerleyemediği yorumu yapan danışman, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'a giren Rus araçlarının yarısını imha ettiklerini ve Kiev'in batısındaki durumu kontrol altında tuttuklarını söyledi.

11.54 İNGİLTERE: DAHA FAZLA YAPTIRIM 

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, "Önümüzdeki haftalarda daha fazla oligarkı yaptırımlarla hedef alacağız" dedi.

11.51 RUSYA MERKEZ BANKASI: GEREKLİ KAYNAĞA SAHİBİZ 

Rusya Merkez Bankası: Finans sektörünün istikrarını korumak için gerekli kaynaklara sahibiz

11.50 ZELENSKİ: ULUSLARARASI KOALİSYON KURULSUN 

Zelenski, Ukrayna yanlısı 'uluslararası koalisyon' kurulmasına yönelik çağrıda bulundu.

11.40 LUKAŞENKO: BİZ DE ÖZEL OPERASYON DÜZENLEYEBİLİRİZ

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna’da bulunan vatandaşlarının tacize uğradığını ileri sürerek, bu durumun devam etmesi halinde Ukrayna'ya “özel bir operasyon düzenlemeye itebileceğini” söyledi. Lukaşenko, "Moskova'nın sunduğu tüm teklifleri Ukraynalı yetkililere ilettik. Önce kabul ettiler, sonra reddettiklerini söylediler" dedi. Belarus lideri, Kiev'e “devlet olma özelliğini kaybetmemesi” için Moskova ile masaya oturma çağrısında bulundu.

11.32 PESKOV: ASKERİ OPERASYON DURDURULABİLİR 

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna tarafına görüşmeler devam ederken, askeri operasyonunun durduruluacağını söylediklerini belirtti.

10.32 ZELENSKİ, SALDIRI DURURSA MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kremlin'in "Heyetimiz Belarus'ta, Ukraynalıları bekliyor" açıklamasına yanıt verdi: "Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım." Zelenskiy, Rusya ile müzakereler için Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi.

10.20 FİNLANDİYA HAVA SAHASINI KAPATTI

 Finlandiya hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

10.12 RUSYA: MÜZAKERELERE İÇİN UKRAYNALILARI BEKLİYORUZ

Ria haber ajansının haberine göre; Kremlin Sözcüsü Rusya'nın müzakerelere hazır olduğunu ve Moskava'nın Ukraynalıları beklediğini söyledi. Peskov, heyetin Ukraynalılarla görüşmek için Belarus'a ulaştığını da belirtti.

09.31 ZELENSKİ: GÖRÜLLÜLER İÇİN BİRLİK KURACAĞIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yurt dışından gelen gönüllüler için yabancı bir birlik kurulacağını duyurdu. Zelenski yaptığı açıklamada, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin temel kanıtı olacak" dedi.

09.10 KİEV’DE SİREN SESLERİ 

Reuters haber ajansı, Kiev'de siren sesleri duyulduğunu kaydetti.

08.48 RUS ASKERLERİ HARKOV'A GİRDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin ülkenin ikinci büyük kenti olan kuzeydoğusundaki Harkov'a girdiğini açıkladı.

08.30 SAVAŞ KARŞITLARININ EYLEMLERİ SÜRÜYOR

Dünyanın dört bir yanıdan savaş karşıtları eylemlerini sürdürüyor. Sydney’den Londra’ya çok sayıda dünya başkentinde insanlar Ukrayna bayraklarıyla hükümetlerinin Rusya’yı işgalden sorunmlu tutmasını istedi.

08.30 UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ: BİZ KAZANACAĞIZ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki silahlı girişimlerinin başarısız olacağını savundu. Elçiliğin Twitter hesabından sabah saatlerinde yapılan açıklamada "Günaydın dostlar! Yüzde 100 gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna'daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar! Detaylar geliyor! Biz kazanacağız!" ifadeleri kaydedildi.

08.00 GOOGLE’DEN RUS MEDYASINA YAPTIRIM 

Google, Rus devlet medyasına ait internet siteleri, uygulamalar ve YouTube hesaplarının gelir elde etmesini askıya aldı.

07.15 BM: 64 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ  

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Ukrayna'da şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. 

06.21 UKRAYNA’DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI 

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.

06.00 KİEV YAKININDA PETROL DEPOSU VURULDU

Kiev'in 30 kilometre güneybatısındaki Vasylkiv kasabasındaki bir petrol deposunun vurulması sonrasında yangın çıktı. Kasabanın Belediye Başkanı Natalia Balasinovich, Rusya'nın Rus füzelerinin bölgedeki bir hava üssünün ana pistinin güneybatısındaki petrol deposunu hedef aldığını belirterek, "Düşman her şeyi yok etmek istiyor" dedi. 

Yetkililer zehirli duman uyarısı yaptı. Halktan pencerelerini kapatmaları istendi; birçok kişi sığınaklara ve metro istasyonlarına sığındı.

05.58 HARKOV'DA DOĞALGAZ BORU HATTI HEDEF ALINDI

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan ve ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Harkov'da da bir doğalgaz boru hattının vurulduğu açıklandı. Yetkililer, Rusya'nın hatta saldırı düzenlediğini söyledi. 

05.55 ‘UKRAYNA ORDUSU PETROL DEPOSUNU VURDU’

Lugansk'ın bağımsızlığını savunan grup, Rovenky kasabasında bir petrol deposunun Ukrayna ordusu tarafından hedef alındığını duyurdu.

05.00 MACRON’DAN LUKAŞENKO’YA ÇAĞRI 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonla görüştüğü Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'dan Rus birliklerin Belarus'tan en hızlı şekilde ayrılmasını talep etti.