Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’in Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıdığını ve buralara askeri birlikler gönderme kararı verdiğini açıklamasının ardından BM Yüksek Komiserliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu’ndan ardı ardına açıklamalar geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet Ukrayna'daki durum ile ilgili açıklama yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’in Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıması ve buralara askeri birlikler gönderme kararı ile ilgili endişelerini bildiren Bachelet, “Ciddi insan hakları ihlallerinin yanı sıra uluslararası insancıl hukuk ihlalleri riskinin artmasından derin endişe duyuyorum” dedi.

‘ÖNCELİK FAZLA YIKIMIN OLMAMASI’

Bu kritik noktada önceliğin gerginliği daha fazla tırmanmayı önlemek ve sivil kayıpları, yerinden edilmeyi ve sivil altyapının yıkımını önlemek olması gerektiğini ifade eden Bachelet, “Tüm tarafları daha fazla şiddete zemin hazırlamak yerine düşmanlıkları durdurmaya ve diyaloğun önünü açmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu. Bachelet, ülkenin doğusundaki temas hattının her iki tarafındaki ofislerinden durumu yakından takip etmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

AK VE KOMİSYON BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Avrupa Konseyi ile Avrupa Komisyonu Başkanları da Rusya Federasyonu'nun Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlıklarını tanıyarak buralara askeri birlikleri gönderme kararının yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu belirtti. İki kurumun yaptığı ortak açıklamada, Putin’in bu kararının uluslararası hukuku, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini, Rusya'nın kendi uluslararası taahhütlerini ihlal ettiği ifade edilerek, bu durumun var olan krizi daha da tırmandırdığına vurgu yaptı.

Açıklamada, Konsey ve Komisyon Başkanlarının üye devletlerin uluslararası ortaklarla yakın koordinasyon içinde Rusya'nın yasadışı eylemlerine sağlam ve hızlı tepki verme kararlılığını memnuniyetle karşıladıkları ifadelerine yer verildi. Açıklamada AB’nin, daha sonraki gelişmeler ışığında gerekirse daha sonraki bir aşamada ek önlemler almaya hazır olduğu ifade edildi.  Açıklamada, her iki başkan da “Ukrayna'yı ve halkını desteklemeye devam edeceğiz ve yanındayız” denildi.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI YAPTIRIMLAR İÇİN TOPLANIYOR

Öte yandan AB Dışişleri Bakanları konuyla ilgili bugün Avrupa saati ile saat 16.00'da bir toplantı düzenleyecek. Toplantıda ilk yaptırım paketi bu öğleden sonra resmi olarak masaya yatırılacak. 

Pakette yer alan tekliflerde ise şu başlıklar yer alıyor:

* Hukuka aykırı kararlara karışanları hedef almak,

* Rus ordusunu ve bu bölgelerdeki diğer operasyonları finanse eden bankaları hedef almak,

* Rus devleti ve hükümetinin AB'nin sermaye ve finans piyasalarına ve hizmetlerine erişim kabiliyetini hedeflemek, tırmanan ve agresif politikaların finansmanını sınırlamak, ve iki ayrı bölgeden AB'ye ve AB'den ticareti hedeflemek, sorumluların yasadışı ve saldırgan eylemlerinin ekonomik sonuçlarını açıkça hissetmelerini sağlamak.”