Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, öldürülme, sakatlama, taciz, kaçırılma zorla silah altına alma, eğitime erişimi engellemeyi de kapsayan çocuk yaşta askerler ve silahlı çatışmalarla ilgili yıllık raporunu Genel Kurul’a sundu.

Buna göre 21 çatışma bölgesinde 19 bin 379 ihlalin tespit edilerek doğrulandığı raporda, en çok ihlal Somali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Afganistan, Suriye ve Yemen’de gerçekleşti.

Raporda geçen yıl 8 bin 521 çocuğun asker olarak kullanıldığı, bunlardan 2 bin 674’nün çatışmalarda hayatını kaybettiği, 5 bin 748’inin ise yaralandığı kaydedildi.

‘KARA LİSTE’ TARTIŞMASI

Raporda ayrıca çocukların korunması için taraflara baskı amacıyla hazırlanan bir “kara liste” da kısmı bulunuyor. Ancak bu kısım, diplomatlar tarafından İsrail ve Suudi Arabistan’ın baskı uygulayarak liste dışı kaldığı gerekçesiyle tartışmalı bulunuyor. İsrail bu listede hiç yer almadı, Suudi liderliğindeki askeri koalisyon ise Yemen’de yaşanan ihlaller nedeniyle girdiği listeden 2020 yılında çıkarıldı.