Alman Bild gazetesi, Soğuk Savaş döneminde KGB’de çalıştığı bilinen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ait bir Stasi (eski Doğu Almanya İstihbarat Teşkilatı) kimliği bulunduğu iddiasını duyurdu. Kremlin de haberi yalanlamadı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu konuda Dış İstihbarat Servisi'nden (SVR) bilgi alınması muhtemelen daha iyi olur. SSCB zamanında KGB ve Stasi partner kuruluşlardı. Bu nedenle, böyle bir kimlik değişimi ihtimal dışı tutulamaz" dedi.

Yüzbaşı Vladimir Putin’ adına düzenlenen kimlik, Putin’in bir KGB yetkilisi olarak 1980’lerde görev yaptığı Dresden kentindeki Stasi arşivlerinde bulundu. Alman gazetesi Bild’in gündeme getirdiği kimliğin, Sovyetler Birliği’nin yıkıldığı 1989’a kadar geçerli olduğu görülüyor. Kimliğin üzerinde resmi damgalar bulunuyor.

Putin’in bu kimlik sayesinde Stasi ofislerine kontrol edilmeden girdiği ve bu kimlikle KGB’ye de ajan toplamış olabileceği belirtiliyor. Kimliğin, Putin’in doğrudan Stasi için de çalıştığı anlamına gelip gelmediği bilinmiyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise ilgili soruya muğlak bir yanıt verdi. Peskov, Putin’e Stasi kimliği verilmiş olabileceğini belirtip, “SSCB döneminde KGB ve Stasi ortak kuruluşlardı. Bu nedenle böyle bir kimlik değişimi ihtimal dışı tutulamaz” dedi.

Batı basını ise ilgili haberlerde, Putin’in hayatının hâlâ tam olarak bilinmeyen bir döneminin Dresden’de geçirdiği yıllar olduğuna dikkat çekti.