Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan limanda patlayıcı maddelerin bulunduğu depoda dün meydana gelen patlamanın bilançosuna dair yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Tüm şehir merkezinde hissedilen patlamada binlerce ev ve işyerinde büyük hasara neden oldu. Patlama bölgesine kilometrelerce uzakta bile bazı evler ve dükkanlar kullanılamaz hale geldi.

ÖLÜ SAYISI 135'E YÜKSELDİ

Lübnan'da yetkililer tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 135'e, 5 bin'in üzerinde kişinin yaralandığı ve çok sayıda kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

2 HAFTALIK OHAL

Patlamaya dair açıklama yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise, 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca güvenlik önlemleri alınmaksızın limanda depolandığını belirterek ve bunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Avn, kabineyi Çarşamba günü acil toplantıya çağırarak, “Felaket Bölgesi” ilan edilen başkentte 2 haftalık Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etti.

Lübnan resmi haber ajansı NNA da, patlamanın nedeninin Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda çıkan yangın olduğunu kaydetti.

ÜLKELERDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, Beyrut’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun’a başsağlığı dileklerini iletti. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, “Rusya, Lübnan halkının acısını paylaşıyor. Ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, tüm yaralılara acil şifalar dileklerimizi iletmenizi istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Lübnan halkına taziye mesajını ileterek, “Lübnan halkıyla kardeşçe dayanışmamı ifade ediyorum” dedi. Macron, “Fransa, Lübnan’ın her zaman yanındaydı. Halihazırda Lübnan’a sevk edilen bir yardımımız bulunuyor” diye kaydetti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan başsağlığı dileklerini iletti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Patlama sonucunda iki vatandaşımız hafif şekilde yaralanmış olup, durumları yakından takip edilmektedir” bilgisine de yer verildi.

HDP’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da patlama ile ilgili açıklama yaptı

Başsağlığı dilenen açıklamada “Bu patlamanın sebebinin en kısa zamanda ortaya çıkarılmasını bekliyor, Lübnan halkının yaralarının sarılması için uluslararası toplumu acil göreve çağırıyoruz. Lübnan halkı ile dayanışmak adına üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz” denildi.

‘PATLAYICI DEPOSUNDA MEYDANA GELDİ’

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun patlamaya, 6 yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söyledi.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ise,  “2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca önlem alınmaksızın depoda tutulması kabul edilemez” açıklaması yaptı. 

Lübnan Emniyet Genel Müdürü, olayın daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi.Gümrük Genel Müdürü Bedri Zahir, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Beyrut Limanı'nda kimyasal maddelerin bulunduğu bir depoda patlama yaşandığını söyledi.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ BENZETMESİ

Öte yandan Beyrut Valisi Mervan Abbud, olay yerinde incelemelerde bulundu. Gözyaşlarına hakim olamayan Abbud burada yaptığı açıklamada, Beyrut'un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu belirtti.

Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti. Öte yandan patlamayla çevreye yayılan kimyasalların uzun vadede ölümcül etkilere neden olabileceği düşünülüyor.

LÜBNAN HİZBULLAHI: İDDİALAR GERÇEK DIŞI

Lübnan Hizbullahı başkent Beyrut'taki patlamanın kaynağının, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğu iddiasını yalanladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, patlamanın kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildii yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 

KAZAKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ KALEKENOV YARALANDI

Kazakistan'ın Beyrut Büyükelçiliği, patlamada Kazakistan'ın Beyrut Büyükelçisi Yerzhan Kalekenov'un yaralandığını açıkladı. Açıklamada, büyükelçilik binasında hasar oluştuğu belirtildi.

İSRAİL: PATLAMAYLA BİR İLGİMİZ YOK

Öte yandan kaynaklara konuşan İsrailli yetkililer, Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki patlamayla Tel Aviv'in bir ilgisinin olmadığını iddia etti.

CNN DAİŞ ÜSTLENDİ 

CNN International’a göre, Beyrut’ta meydana gelen patlamayı DAİŞ üstlendi.