Özerk Yönetim Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, “Diyaloğun Suriye'deki tüm taraflar için bir çözüm olduğunu düşünüyoruz. Herkes ülkenin, uzlaşan taraflar arasında bölündüğünü ve Suriyelilerin kendileri dış gündemlerin kurbanı olduklarını biliyor. Şam, askeri yolla kriz öncesi bir realiteyi dayatmak, Suriye toplumunun gereksinimlerini karşılayan yeni bir realiteyi dikkate almadan kendi standartlarına ve kriterlerine göre bir diyalog dayatmak istiyor” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat'ta yer alan haberde, ''Kürt lider, işgal altındaki tüm bölgelerin restore edilmesini talep ederek yerinden edilmişlerin geri dönüşünün gerekliliğine vurgu yaptı. Halep'in kuzey kırsalındaki Kürtlerin çoğunlukta olduğu Afrin kentinin kurtarılmasının yanı sıra Haseke'deki Rasulayn ve Rakka'daki Tel Abyad beldelerinin restore edilmesi çağrısında bulundu.''  

Bedran Çiya Kurd, “Bu talepler, gelecekteki herhangi bir diyalog veya anlaşmanın öncelikleri arasındadır ve bu sağlanmadan hiçbir anlaşma yapılamaz. Suriye'nin kuzeydoğusunun tüm bölgeleri, diğeri olmadan herhangi biri üzerinde anlaşmaya varılamayan entegre bir dosyadır” dedi. Diyalogların tamamlanmasının, kapsamlı bir anlaşmaya ve tüm tarafları memnun edecek bir siyasi çözüme varılmasının, ‘Özerk Yönetim’in de hedeflediği, Türkiye başta olmak üzere tüm dış güçlerin Suriye'den çekilmesinin önünü açacağına ‘ işaret etti.

Kurd, Şam ile Özerk Yönetim arasındaki müzakerelerin askıya alındığına ve bir ilerleme kaydedilmediğine dikkati çekti. Kürt Lider, “Şam yönetimi, Suriye'nin geleceğine hizmet edecek uzun vadeli bir politikadan yoksun. Bu, genel olarak çözüm ve diyalog geliştirmede başarısızlığa yol açtı. Aynı eski militarizm zihniyetine sahip ve her şeyi kontrol ediyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan Haseke Bölgesi’ndeki Belediyeler ve Çevre Komitesi yıllık toplantısını yaptı. Komite, bu yıl için bütçenin yaklaşık 350 milyar Suriye lirası (1 milyon dolar) olduğunu bildirdi. 2022 yılı bütçesinin iki katına çıkarılması ve maliyetinin 700 milyar liraya (2 milyon dolar eşdeğeri) ulaşacağı ifade edildi. 2022 yılında daha büyük projeleri hayata geçirmek ve daha kapsamlı hizmet vermek için 22 belediyeye harcama yapılması bekleniyor.