Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıl silahlı mücadele verdikten sonra önceki yıl hükümetle tarihi bir barış anlaşması yapan FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) silah bırakmayı reddeden bir lideri ordu tarafından öldürüldü. 52 yaşındaki Rodrigo Cadete’nin ülkenin doğusundaki Caqueta bölgesinde dokuz FARC gerillası ile birlikte öldürüldüğü açıklandı.

Cadete, FARC’ın barış anlaşmasına uymayı reddeden ve silah bırakmayan bir kanadının üst düzey liderlerinden biriydi. Kolombiya Savunma Bakanlığı, bu operasyona dair açıklamasında Cadete’nin ‘silahlarını henüz bırakmamış 1700 FARC üyesini biraraya getirmeye çalıştığını’ savundu.

Öldürülen FARC lideri, Küba’nın başkenti Havana’da hükümetle yaklaşık dört yıl süren barış müzakerelerine katılmış ancak anlaşmayı yetersiz bularak reddetmişti.

2016’da FARC ile Kolombiya hükümeti arasında yapılan anlaşmada, FARC silah bırakmayı kabul etmiş ve siyasi bir partiye dönüşmüştü. Şu ana dek 6 bini aktif savaşçı olmak üzere 13 bin FARC üyesinin silah bıraktığı sanılıyor. Örgütün kurduğu siyasi partinin ise siyasete tam entegrasyonunun sağlanmasına zaman tanınması için 2026 yılına dek Kolombiya Kongresi’nde 10 koltuğu olacak.

Bununla birlikte, barış anlaşması Kolombiya’da milliyetçi kesimin tepkisini çekmiş, FARC içinde de bir kanat silah bırakmayı reddetmişti. Bu grubun lideri olan Gentil Duarte FARC’dan ihraç edilmişti. Ordu operasyonunda hayatını kaybeden Cadete de Duarte’nin yardımcısıydı.