Rusya'nın Ukrayna'da operasyonları sürerken ülkeden ayrılmak isteyen Afrikalı üniversite öğrencileri Polonya, Macaristan, Romanya sınırlarında ırkçı saldırılarla boğuşuyor.

Ukrayna'ya tıp öğrenimi görmek için giden Afrikalı öğrenciler sınırlarda güvenlik görevlilerinin şiddetiyle karşı karşıya kalırken Avrupa ülkeleri ise Rus üniversite öğrencilerine dönük ayrımcı kararlar alıyor. Avrupa'da birçok üniversitenin Rus öğrencilerin kayıtlarını sildiği açıklandı.

NİJERYALI ÖĞRENCİLER GERİDE BIRAKILIYOR

Lviv kentinden Nijeryalı tıp öğrencisi Rachel Onyegbule, CNN'e yaptığı açıklamada Polonya tarafındaki Medyka sınır kasabasına ulaşmak için zorlu bir yolculuk yaptıklarını anlattı. Üniversite öğrencisi, "Nijerya dışında güvenli ve ucuz bir seçenek bulmam gerektiği için buraya tıp okumaya geldim. Genel olarak Ukrayna'da yaşamak huzurluydu, güzel bir ülke. Bazen ırkçı muamelelerle karşılaştık ancak Ukraynalılar iyi insanlar" dedi.

Onyegbule, sınıra ulaşmak isterken yaşadıklarını ise şu sözlerle anlattı:  "Buraya onlarca otobüs geliyor ve her defasında bizi almadılar. Tüm Ukraynalıları aldıktan sonra bizi alacaklarını düşündük. Ancak sınır koruma muhafızları bize Polonya sınırına yürümemi gerektiğini, başka otobüs olmadığını söyledi. Bunları duyduktan sonra bir otobüs daha geldi ve yine alınmadık, Ukraynalıların gidişini izledik" diye konuştu.

'BİR BAŞIMIZAYIZ, ELÇİLİK YETKİLİLERİNE ULAŞAMIYORUZ'

Yaklaşık dört gün uyuyamadığını, soğuk hava nedeniyle hipotermi tehlikesi atlattığını belirten Nijeryalı genç, "Yalnızca eve gitmek istiyorum. Afrikalıların yanında Ukraynalılara öncelik verildi, nedenini biliiyoruz" diyerek ırkçı nedenlerle hedef alındığına işaret etti. Üniversite öğrencisi, Ukrayna'da karşı karşıya kaldıkları muameleleri önlemek için Nijerya hükümetinin yetersiz kaldığını da savundu.

Nijeryalı öğrenci, "Nijerya hükümeti her zamanki kayıtsızlığını sürdürüyor. Bizi burada bu şartlar altında bir başımıza bırakmamaları gerekirdi. Gözlerimiz hep Nijeryalı bir elçilik yetkisi aradı, ancak kimse yoktu. Nijerya'daki kötü yönetime alışığız ancak burada olanlar çok üzücü" diye konuştu.

'UKRAYNA VATANDAŞLARINA ÖNCELİK VERİLİYOR'

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den ayrılan bazı Nijeryalı üniversite öğrencileri de Macaristan-Ukrayna sınırına yakın Tarpa köyünde bekliyor. Ukraynalı sınır güvenlik görevlileri tarafından kötü muameleye maruz kalan bir diğer Nijeryalı öğrenci Nneka Abigail de benzer deneyimler paylaştı. 23 yaşındaki tıp öğrencisi, CNN'e yaptığı açıklamada "Sınırda bize aşırı ırkçı davranıyorlar. Bize önce Ukrayna vatandaşlarının geçmesi gerektiğini söylerken yabancılara da geri durmalarını söylüyorlar" dedi. Nijeryalı genç, szölerine şöyle devam etti: "Şu anda Nijeryalılar ve diğer yabancıların sınırı geçmesi çok zor. Üstelik muhafızlar arada bizi tekmeleyip hakaret etti. Gerçekten yaşadıklarımız çok ağır."

Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama ise sınırda yaşananlara ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızı Ukrayna'dan çıkarmak için Ukrayna, Polonya, Rusya, Romanya ve Macaristan'daki misyonlarımızla koordinasyon halindeyiz" demişti.

ÖĞRENCİLER SOSYAL MEDYADAN YARDIM ÇAĞRISI YAPIYOR

Romanya sınırında da Afrikalı öğrenciler engellemelerle karşılaşıyor. Ukrayna'da tıp öğrencisi olan Zimbabwe vatandaşı Korrine Sky sosyal medyada #AfricansinUkraine (Ukrayna'da Afrikalılar) etiketiyle başlatılan kampanya sonucu seslerini duyurabildiklerini belirtti. Romanya-Ukrayna sınırından bir video paylaşan Sky, "İçinde bulunduğumuz durum bir ölüm kalım durumu. Tüm Afrikalı öğrencilerin sınırı güvenli bir şekilde geçebilmesi gerekiyor" dedi.

Zimbabweli öğrenci dün yayınladığı videoda yaşadıklarını şöyle anlattı:

HİNDİSTANLI ÖĞRENCİ: TEN RENGİ BEYAZ OLMAYAN SINIRI GEÇEMİYOR

Afrika ülkelerinden üniversite öğrencilerinin yanı sıra ülkede Hindistanlı öğrenciler de benzer sorunlarla karşılaştı. Lviv Ulusal Tıp Üniversitesi öğrencisi olan Hindistan vatandaşı Saakshi Ijantkar, Polonya sınırına ulaşmak için büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Üniversite öğrencisi, "Sınıra ulaşmak için geçmemiz gereken üç kontrol noktası var. Birçok insan bu kontrol noktalarında mahsur kaldı. Ten rengi beyaz olmayanların geçmesine izin vermiyorlar" dedi.

Bir kontrol noktasından diğerine ulaşmak için en az dört kilometre yürümek gerektiğini ifade eden Ijantkar, "30 Hindistanlının sınırı geçebilmesi için ancak 500 Ukraynalının ilk önce sınırı geçmesi gerekiyor. Ukraynalılara seyahat etmeleri için taksiler ve otobüsler veriliyor, diğer ülkelerin vatandaşlarının ise yürümeleri gerekiyor. Hintlere ve diğer milletlere karşı çok ırkçılar" diye konuştu.

'ÇOĞU ÖĞRENCİ LVİV'E GERİ DÖNMEK ZORUNDA KALDI'

22 yaşındaki Bombaylı öğrenci, Ukrayna tarafında bekleyen öğrencilere sınır muhafızlarının şiddet uyguladığına tanık olduğunu da belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Çok acımasızlardı. İkinci kontrol noktası en kötüsüydü. Ukrayna ordusu, Hint erkeklerin geçişlerini engellemek için ellerinden geleni yaptı. Hint kadınların girmesine izin verdiler. Biz de snırı geçmek için yalvarmak zorunda kaldık. Ancak Hint kadınlar içeri girdikten sonra erkekler muhafızların saldırısına uğradı. Bizi bu gaddarlıkla dövmeleri için hiçbir neden yoktu."

Birçok öğrencinin hava şartlarına ve saldırılara dayanamadığı için Lviv'e geri döndüğünü belirten Ijantkar, "Soğukta yiyecek, su veya battaniye olmadan bekledik. Hiç yardım alamadık ve saatlerce ayaktaydık. Sınır muhafızları Mısırlı bir adamı da iterek düşürdü ve ardından saldırdı. Engellemeye çalışınca biz de saldırıya uğradık" diye konuştu.

UKRAYNALI YETKİLİLER IRKÇI SALDIRILARI YALANLADI

Ukrayna yönetimine bağlı yetkililer ise sınırlarda ırkçı saldırılar yaşanmadığını savunuyor. Ukrayna Sınır Muhafızları Teşkilatı sözcüsü Andriy Demçenko ise CNN'e yaptığı açıklamada, "Sınırlardaki göçmenlere kasti bir saldırı olmadığını, muhafızların sınırlarda yoğun bir baskı altında çalıştığını" iddia etti.

Demçenko, "Sınırlarda günde yaklaşık 50 bin kişi geçiş yapmaya çalışıyor ve bu oran artmaya devam ediyor. Hükümet, daha çok insanın geçişine izin vermek için sınır geçiş prosedürünü mümkün olduğunca kolaylaştırdı. Geçiş yapan kişi sayısının artması nedeniyle diğer insanlar uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki her şey hukuka göre oluyor. Sınırda kesinlikle ulus, vatandaşlık, sınıf ayrımı yok” dedi.

'AVRUPA SINIRLARINDA AFRİKA HALKLARINA ŞİDDET DURMALI'

Afrika ülkeleri ise Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna sınırında Afrika vatandaşlarına yönelik ayrımcılığı kınayan bir kararın onaylanmasını istiyor. 

Kenya'nın BM temsilcisi Martin Kimani, kararın onanmasına ilişkin talepleriyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bu ırkçılığı şiddetle kınıyoruz ve bugün acilen ihtiyaç duyulan dayanışma ruhuna zarar verdiğine inanıyoruz. İster Ukrayna'dan kaçan Afrikalılara ister Akdeniz'i geçenlere olsun, Avrupa sınırlarında Afrika halklarına yönelik kötü muamelenin derhal durdurulması gerekiyor."

AVRUPA ÜLKELERİNDE RUS ÖĞRENCİLERİN KAYITLARI SİLİNİYOR

Avrupa ülkelerinde ise Rus üniversite öğrencilerine dönük ayrımcı kararlar alınıyor, üniversite öğrencilerinin kayıtlarının silinmesi gibi örnekler yaşanıyor. Rusya İnsan Hakları Temas Grubu sözcüsü Tatyana Moskalkova, Avrupa'daki bazı üniversitelerin Rus öğrencilerin kayıtlarını sildiğini açıkladı.

Rus yetkili, Fransa, Çekya, Belçika ve diğer Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde kayıtları silinen Rus öğrencilerle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek "Öğrencilere Rusya'daki üniversitelerde kontenjan açıldı ve gerekli yardımlar sunuluyor" diye konuştu. Moskalkova, Rusya Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Valery Falkov'un talimatıyla Donbass bölgesinden gelecek üniversite öğrencileri için de kontenjan açıldığı bilgisini paylaştı.