Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (ECDC) göre, bu hafta Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’de Coronavirus günlük vaka sayıları 14 günlük bildirim sürecinde 45 bini aşarak yeni bir rekor kırdı. Vaka sayının arttığı yerlerde yeni kısıtlamalar için hazırlık yapılırken, politikacılar hastanelerin gelecek aylarda karşılaşabileceği yoğunluk ve yeni ulusal karantinalar hakkında uyardı.

Bununla birlikte ECDC'nin verilerine göre, Avrupa'da Coronavirus nedeniyle ölüm oranı 72 gündür sabit kalsa da, Bulgaristan, Hırvatistan, Malta, Romanya ve İspanya'daki ölüm oranlarında artış görülüyor.

Uzmanlara göre Avrupa’da vaka ve ölüm artışının yükselmesiyle turizm, okulların açılması, insanların işe dönmesi gibi birçok durum arasında bağlantı var.

İKİNCİ DALGANIN NEDENİ GENÇLER

Kıtada vaka sayısındaki dalgalanma, yaz tatili sezonuyla  başladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) artışın kısmen önlemlerin gevşemesine ve insanların tedbirleri elden bırakmasına bağlı olabileceğini öne sürdü ve kanıtlar, gençlerin Avrupa'da ikinci dalgaya neden olduğunu gösteriyor.

Diğer taraftan, Avrupa'daki artan vaka sayılarına ve son ölümlere rağmen, kıta hala ABD  ile karşılaştırıldığında olumlu bir tablo çiziyor. Avrupa 750 milyonluk bir nüfus içinde 4,4 milyon vaka ve 217,278 ölüm bildirirken, ABD, 330 milyonluk  nüfusta 6,7 milyon vaka ve 198 bin ölüm bildirdi.

DURUM NASIL VE NE ZAMAN TERSİNE DÖNDÜ?

WHO Avrupa direktörü Hans Kluge, geçen hafta  bölgede "endişe verici bulaşma oranları" ve "çok ciddi bir durum" konusunda uyarıda bulunarak, haftalık vakaların Mart ayının zirvesinde bildirilenleri aştığını açıkladı. Kluge, eylül ayının ilk haftasında daha ileri yaş gruplarında (50 ila 79 yaş arası) vakalarda artış olurken, yeni vakaların en büyük oranının hala 25 ile 49 yaşları arasında olduğunu söyledi.

GENÇ VAKALAR ARASINDA ARTIŞ

Kluge, Avrupa'daki vakalardaki  kademeli artışın kısmen “kamu sağlığı ve sosyal önlemlerin gevşetilmesiyle” yaşanmış olabileceğini sözlerine ekledi. Büyük toplantılara ve partilere karşı uyarı yapan Kluge, "bildirilen vakalar arasında giderek daha fazla gencin olmasından çok endişe duyduğunu" belirtti.

Bununla birlikte, bazı ülkelerde, baharın zirvesini takiben önlemlerin hafifletilmesinden sonra insanların ofislere, okullara ve halka açık yerlere geri döndüğü yoğun nüfuslu şehirlerde vakalar özellikle hızla artıyor.

VİYANA'DA DURUM KRİTİK

Avusturya'da başkent Viyana'da pandeminin başlancından bu yana en büyük artış görüldü. Başbakan Sebastian Kurz geçen pazar günü, tüm yeni enfeksiyonların yarısından fazlasına sahip olan Viyana'da durumun "özellikle dramatik" olduğunu söyledi.

İTALYA: YENİ VAKALARIN YÜZDE 50'Sİ YAZ TATİLİNDE ORTAYA ÇIKTI

İtalya'daki yetkililer ise Ağustos ayı sonlarında yaptıkları açıklamalarda  yeni enfeksiyonların yaklaşık yüzde 50'sinin yaz tatillinde meydana geldiğini, ülke çapında ve yurtdışında gezen özellikle de fiziki mesafe ve maske takma kurallarına karşı temkinli olmayan genç yetişkinlerin bu duruma neden olduğunu açıkladı.

İlk Coronavirüs dalgasını büyük ölçüde başarıyla atlatan Yunanistan ve Hırvatistan gibi ülkeler, Haziran ayında Avrupa'nın iç sınırlarının yeniden açılmasının ardından turistlerin yaz tatillerine gelmesiyle Ağustos ayında vaka sayılarında hızlı artışlar gördü.