Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönünde çağrısının da bulunduğu kararını yayınladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını gözlemlemekle görevli olan AK Bakanlar Komitesi, AİHM’in Kavala hakkındaki kararını ilk kez Kavala cezaevinde 34’üncü ayı geride bırakırken değerlendirdi. 

KAVALANIN SERBEST BIRAKILMA TALEBİ GÜÇLENDİ

AK Bakanlar Komitesinin bu kararından sonra yazılı açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum, “Osman Kavala yaklaşık üç yıldır mantıksız suçlamalarla cezaevinde tutuluyor. Üç yılın ardından Kavala’nın serbest bırakılması talebi hem Türkiye’de hem de dünyada daha da güçlendi” dedi. 

‘UTANÇ VERİCİ LEKE OLACAK’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki kararının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Kavala’nın halen hukuka aykırı bir şekilde cezaevinde tutulmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Buyum,  “AİHM’in bağlayıcı kararına uymak için Türkiye’nin vermesi gereken tek bir karar var. Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmak ve hakkındaki ceza yargılamasına son vermek. Aksi yöndeki her karar, Osman Kavala’nın insan haklarını daha fazla ihlal edecek ve Türkiye’nin hasarlı adalet sisteminde bir diğer utanç verici leke olacaktır” belirtti.  (MA)