Prens, Riyad karar alma merkezlerine yakın olan kaynaklara göre, kişisel hedeflerine ulaşmak için petrol gücüne dayanıyor ve Amerikan Başkan’ının krallığın gerçek hükümdarı olduğunu ve maliyetli Yemen savaşında daha güçlü bir el olduğunu kabul etmesini istiyor.

Kaynaklar, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana yükselen petrol fiyatını düşürmek için ABD'nin daha fazla ham petrol pompalama baskısına direnmesinin ve Riyad'ın Moskova ile olan petrol anlaşmasını canlı tutmanın bir nedeninin bu olduğunu söyledi.

Suudi hükümetinin düşüncesine yakın kaynaklardan biri Reuters'e verdiği demeçte, "Suudilerin de ABD'nin herhangi bir talebini karşılamadan önce talepleri var. Yemen dosyası ve veliaht prensin fiili hükümdar olarak tanınması bunların başında geliyor" dedi.

Riyad ve Washington arasındaki geleneksel olarak güçlü bağlar, Biden'ın 2018'de gazeteci Jamal Khashoggi cinayetinde Prens Muhammed'i suçlayan bir ABD istihbarat raporu yayınlaması ve Riyad'ın Yemen'de İran ile uyumlu Husilere karşı maliyetli savaşında ABD'nin saldırı operasyonlarına verdiği desteği kesmesiyle sarsıldı.

Şimdiye kadar Biden, 86 yaşındaki Kral Salman'ın onun muadili olduğunu söyleyerek Prens Muhammed ile doğrudan konuşmayı reddetti. Jamal Khashoggi’nin ölüm emrini vermekle suçlanan genç prens krallığı etkin bir şekilde yönetiyor ve Biden'in selefi Donald Trump ile yakın bir ilişkisi olmasına var.

Prens Muhammed, Amerikan The Atlantic dergisine Perşembe günü verdiği bir röportajda, amacının Riyad'ın Washington ile uzun, tarihi ilişkisini güçlendirmek olduğunu, ancak Biden'ın kendisini yanlış anlayıp anlamadığından endişe etmediğini söyledi. Veliaht prensin "Basitçe, umurumda değil. Amerika'nın çıkarlarını düşünmek ona kalmış” dediği aktarıldı.

Suudi yetkililer, Reuters'in yorum taleplerine yanıt vermedi. MbS olarak bilinen Prens Muhammed, Kaşıkçı'nın ölümüyle herhangi bir ilgisi olduğunu reddediyor.

Riyad, ABD ile stratejik ortaklığının gücünü ve petrol politikasının piyasa istikrarı ve piyasa temelleri tarafından yönlendirilen arz güvenliği taahhüdüne dayandığını defalarca vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın enerji işlerinden sorumlu özel elçisi Amos Hochstein, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde petrol piyasaları üzerindeki potansiyel etkiyi yönetme konusunda görüşmelerde bulunmak üzere geçen ay Riyad'a uçtu.

Suudi düşüncesine aşina ikinci bir kaynak, "MbS'nin tek kartı, petrol politikasının Amerikalılara istediğini, yani Yemeni tanınma ve satın almak istediği silahları vermeleri için baskı yapmasıdır" dedi.

OPEC+ ittifakı, çarşamba günü petrol arzını daha hızlı artırmak yerine, her ay günlük 400.000 varillik üretimde kademeli artışlar için uzun süredir devam eden planlarına bağlı kaldı.

Riyad merkezli bir diplomat, "Durum hala olduğu gibi ancak ABD'nin şu anda nasıl zor bir durumda olduğu düşünülürse, taviz verebilirler" dedi ve Prens Muhammed'in ABD'nin resmi olarak tanınmasını istediğini de sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü yorum istendiğinde, "Enerji ve güvenlik konuları her iki ülke için de önemli politika konuları olsa da özel diplomatik ilişkilerimizin ayrıntılarını tartışmayacağız" dedi.