AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'ın kuzeyine yaptığı ziyarette, kapalı Maraş'ın bir kısmının daha açılacağını açıklamasına dönük tepkiler sürüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Maraş açıklaması ve adada "iki devletli çözümün" yeniden gündeme getirilmesinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini söyledi. Phileleftheros'e konuşan Anastasiadis, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar dahil bazı Kıbrıslı Türk yetkilinin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının geri alınmasını da içeren bazı yaptırımları gündeme getirdi. 

MAHKEMEYE İŞARET ETTİ 

Anastasiadis, son gelişmeler sonrasında bazı önlemler düşündüklerini ancak bunların yasal, yani anayasa ve Yeşil Hat Tüzüğü protokolüyle uyumlu olmasını istediklerini söyledi. Anastasiadis, “Bazı önlemler benimsenebileceğini düşünüyorum. Sorgulamak isteyenler de mahkemeye gitsin” dedi. “Geçiş noktalarında kısıtlamaktan mı söz ediliyor” sorusuna olumsuz cevap veren Anastasiadis, şöyle devam etti: “Seyahat belgelerini geri almaktan söz ediyorum. Anayasa, anayasal düzene bağlılığı ve ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunmayı öngörüyorken Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan, ayrılıkçılık ve ülkeyi taksim etme lehine propaganda yapan biri Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuna sahip olamaz.”

LİSTE KAPSAMLI

Anastasiadis, “Ersin Tatar’ı mı kastediyorsunuz” sorusuna da “Yalnız onu değil, kapsamlı bir isim listesi var” cevabını verdi. “Gerekirse mahkemeye başvursunlar derken, etkilenenleri mi kast ediyorsunuz?” sorusuna karşılık da, “Elbette. Eylemimizin yasadışı olduğunu düşünürlerse mahkemeye başvursunlar. Bütün Kıbrıslı Türklerden değil, (kuzeydeki) rejimin mevcut şahsiyetlerinden ve yetkililerinden söz ediyoruz” dedi.

EMRİVAKİ DAYATMA 

Anastasiadis, "iki devletli çözüm" çağrılarına da karşı çıkarak, federal bir devletin kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Maraş'la ilgili gerilimi "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın toprağa dair yeni emrivakiler dayatma çabası" diye niteleyen Anastasiadis, kırmızı çizgilerini şu sözlerle sıraladı: "İki devletli çözüm ya da yasadışı bir oluşumun egemenliğinin tanınması söz konusu değildir; BM parametreleri ve Kıbrıs sorununun çözüm şekliyle ilgili kararlarda ifade edilenlerin dışında Kıbrıs sorununda hiçbir görüşme yapılamaz; Tek hedef –Kıbrıs sorununun çözümü aracılığıyla-işleyebilir, sürdürülebilir, federal bir devlet kurmaktır.”

'MEZAR TAŞI OLUR'

Anastasiadis, kapalı Maraş’ta atılacak yanlış bir adımın Kıbrıs sorununa mezar taşı olacağı yorumu da yaptı. “Kapalı Maraş’ın yasadışı rejime bir çeşit tabi kılınması söz konusudur” ifadelerini kullanan Anastasiadis, Maraş’ın statüsünde değişiklikte ısrar edilmesinin, önemli müzakere başlıklarından biri olan ve Guterres Çerçevesi’nde de yer alan Toprak başlığını etkisiz hale getireceğini belirtti. Anastasiadis, “Mülkiyeti, garantileri, güvenliği ve çözüm bekleyen bir dolu konuyu göz ardı etmemekle birlikte, başlıca meselelerden biri toprak düzenlemeleridir” dedi.(MA)