Gezi davası kararını kınayan ülkelerden Almanya’dan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Osman Kavala ile ilgili yeni bir adım geldi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, basın toplantısında Osman Kavala ile ilgili “Bugün Türk büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdığımızı ve hükümetin tutumunu bir kez daha net şekilde ortaya koyduğumuzu teyit edebilirim” açıklamasını yaptı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; sözcü, “Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olan Türkiye’nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir” diye konuştu.

‘KAVALA KARARI, İKİLİ İLİŞKİLERİMİZ İÇİN YENİ BİR YÜK OLDU’

, Açıklamalarının devamında, “Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye’yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır” diyen sözcü, “Osman Kavala hakkındaki şoke edici hüküm ve diğer sanıklar hakkındaki sert hapis cezaları Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini olduğu kadar bizim Türkiye ile ikili ilişkilerimiz için de yeni bir yük olmuştur” ifadelerini kullandı.

DİĞER AB ÜYESİ ÜLKELERE ÇAĞRI

Sözcü, ‘Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerin de aynı şekilde hareket etmesini ve diplomatik protestoda bulunmasını istediklerini’ belirtti.

NE OLMUŞTU? 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Üçüncü Gezi davasında Pazartesi günü verdiği kararla iş insanı Osman Kavala’nın “casusluk” suçlamasından beraat ve tahliyesine, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engelleme Teşebbüs Etme” suçlamasından ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti. Mahkeme Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’yi ise 18’er yıl hapis cezasına çarptırmıştı.