Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rojava'daki vatandaşlarını geri almak için Almanya ile ortak hareket eden Danimarka'nın da üç kadın ve 14 çocuğu ülkelerine geri götürdüğünü duyurdu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, kadınların gözaltında tutulduğunu ve sorgulandıklarını söyledi.

Avrupa'dan IŞİD'e katılmak için bölgeye giden yüzlerce kişi, bugün Rojava’da, YPG'nin kontrolündeki bölgelerde bulunan kamplarda tutuluyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı kadınlar ve çocukların Çarşamba akşamı Roj kampından Frankfurt'a götürüldüklerini söyledi.

Bu kişilerin evlerine dönmesinin mutluluk verici olduğunu söyleyen Maas, "Fakat içlerindeki annelerin yaptıkları nedeniyle yanıt vermesi gereken sorular var" dedi ve ekledi: "Çocuklar ise bu durumdan sorumlu değil. Özellikle de onların korunmaya ihtiyacı var."

Rojava’daki kamplarda tutulan Avrupalıların çoğu, IŞİD'lilerin veya sempatizanlarının eşleri ve çocukları.

Hangi ülkeler vatandaşlarını aldı? 

İnsan hakları örgütleri ülkelere, kamplardaki vatandaşlarını geri almaları için çağrıda bulunmuş, kamplardaki koşulların hastalık ve radikalleşme için müsait olduğunu belirtmişti.

Almanya daha önce de Finlandiya ile birlikte Aralık 2020'de ortak bir operasyonla 5 kadın ve 18 çocuğu geri almış, Belçika da Temmuz ayında altı kadın ve 10 çocuğu ülkeye kabul etmişti.

Hükümetlerin çoğu vakaları tek tek inceleme yolunu seçiyor. Bazıları ise vatandaşlarını geri almakta isteksiz davranıyor.

Bu kişiler arasında en dikkat çekici olanı ise çocukken, 2015'te IŞİD'e katılan İngiliz Şamima Begüm'dü.

Begüm'ün İngiliz vatandaşlığı güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.