Almanya'nın Bavyera eyaletinde iltica başvurusu yapan Kürt mülteci Ebrahim Abdi Jenekanlo, idam cezası olan İran'a teslim edildi. 

Fırat Haber Ajansı'nda yer alan habere göer, Ebrahim Abdi Jenekanlo, İran devletinin zulmü nedeniyle 2010 yılında Almanya'ya gelip sığınma başvurusunda bulunmuştu. Bavyera Eyaleti’ndeki Yabancılar Dairesi, İran’dan çıkmadan önce bir gösteride gözaltına alınıp işkencelere maruz kalmasına rağmen Jenekanlo’nun sığınma başvurusunu uzun yıllar sürmecemde bırakmıştı.

Geçtiğimiz Aralık ayında sığınma başvurusu reddedilerek sınır dışı cezaevine konulan Jenekanlo, başta Af Örgütü ve mültecilerle ilgilenen sivil toplum kuruluşlarının başlattığı kampanyanın ardından serbest bırakılmıştı. Ancak İran'ın Maku kentinden olan Jenekanlo, dün jet hızıyla yeni iltica başvurusuna dikkate alınmayarak İran devletine sınır dışı edildi.

Kürt mültecinin İran rejimi tarafından cezaevine atılma ve idam edilme tehlikesine rağmen sınır dışı kararının hayata geçirilmesine Bayern Mülteci Konseyi sözcüsü Stephan Dünnwald tepki gösterdi. Jenekanlo’nun Almanya’da kalmasına yol açacak sürecin Yabancılar Dairesi tarafından kapatıldığını belirten insan hakları savunucusu bütün devlet dairelerinin işbirliği halinde sınır dışı üzerinde çalıştığına dikkat çekti.

Ebrahim Abdi Jenekanlo’nun bir kardeşi 26 yıldır İran’da cezaevinde tutulurken, diğer bir kardeşi gördüğü işkence nedeniyle felç kaldığı için tahliye edildi. Jenekanlo’nun annesi de cezaevinde gördüğü ağır işkenceler yüzünden serbest bırakıldıktan bir süre sonra yaşamını yitirdi.

Kötü insan hakları karnesi ve idam yasalarına rağmen Almanya 2019 ve 2020 yıllarında ülkesine sığınan 48 mülteciyi İran’a sınır etti.