Türkiye'den Libya'nın Mistrata Limanı'na doğru yolan alan Roselina-A isimli Türk bandıralı kargo gemisi, Bingazi şehrinin 200 kilometre açıklarında Alman savaş gemisi tarafından durduruldu. Spiegel dergisine göre Avrupa Birliği'nin Akdeniz görevi İrini kapsamında gemide silah olabileceği şüphesiyle sinyal alan Alman savaş gemisi, kargo gemisini durdurduktan sonra arama yaptı.

İrini Harekatı, Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılmıştı.

AA: HELİKOPTERDEN İNİŞ YAPILDI

Anadolu Ajansı (AA) ise komutanlığını Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden bir komutanın yürüttüğü, İrini Görevi'nde yer alan Alman fırtakeyni tarafından Mora Yarımadası'nın güneybatısında uluslararası hukuka aykırı şekilde durdurulduğunu yazdı. Haberde, deniz hukukuna göre, gemilerde arama yapabilmek üzere gemiye personelin çıkması için bayrak devletinin rızasının alınması gerekiyor. Türkiye'den böyle bir izin almadan Hamburg Fırkateyni'nin personeli gemiye helikopterden iniş yaptı.

Haberde, askerlerin gemideki tüm konteynerleri açarak aradığı yer aldı. Gemideki arama ise sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. AA’ya göre gemide insani yardım malzemesi, yiyecek, boya gibi maddeler dışında bir şey olması ardında askerler gemiden ayrıldı. 

GEMİ HAREKET ETTİ

Daha önce de yaz aylarında Libya'ya yol alan bir Türk kargo gemisi durdurulmuş ve güvertede sadece savaş uçaklarında kullanılan özel tip bir kerosen maddesi bulunmuştu. Gemi, Misrata Limanı'na doğru seyrine devam ederken Türkiye'nin konuyla ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacağı belirtildi.

ANKARA'DAN İLK AÇIKLAMA

Ankara'dan yapılan ilk açıklamada Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Türk gemisine çıkan güçlerin Türkiye'nin veya geminin kaptanının rızasını almadığını belirtti. Aksoy, "Muğlak bir şüphe üzerine başlatılan ve gece yarısı sonrasına kadar devam eden bu müdahale, ancak ülkemizin ısrarlı itirazları üzerine sonlandırılmıştır" dedi.

ALMANYA: ARAMA DURDURULDU

Almanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rosaline A isimli geminin Libya'ya silah taşıdığı şüphesiyle durdurulduğu belirtildi. Açıklamaya göre; Avrupa Birliği'nin Libya'da savaşan taraflara yurtdışından silah gönderilmesini önlemeyi hedefleyen Irini görevi kapsamında görev yapan Hamburg fırkateyninden askerler Türk gemisine çıktı. Türkiye olayla ilgili olarak AB misyonuna tepkisini bildirdikten sonra arama yapan askerler gemiden indi.