Amerikan New York Times gazetesi, Ukrayna Savaşı’nın gidişatını Amerikalı askeri yetkililere sordu. Amerikan komuta kademesi, Ukraynalıların kahramanca direnip Rus ordusunu yavaşlatmayı başardığını ancak uzun vadede daha üstün olan Rusları durdurumayacağını söyledi.  

Ukrayna askerleri, ilerleyen Rus kara birliklerini durdurmak için köprüleri havaya uçurdu. Pilotları ve hava savunması, Rus savaş uçaklarının gökyüzünü fethetmesini engelledi. Ve bir grup bilgili Ukraynalı siber savaşçı, şimdiye kadar Moskova'yı bir bilgi savaşında yenerek yurtiçinde ve yurtdışında destek sağladı.

Pek çok askeri analisti şaşırtan bir şekilde, Ukraynalı askerler, ABD'li analistlerin Rus birliklerine çelme takabileceğini söylediği bir beceriklilik ve yaratıcılıkla savaşarak, Teksas büyüklüğünde bir ülkede Rus kuvvetlerine karşı savaş hatlarında yukarı ve aşağı, beklenenden daha sert bir direniş sergiliyorlar. 

Ukraynalılar ayrıca Rusya'nın topyekûn saldırısının beceriksiz bir şekilde başlamasından da yararlanıyorlar. Omuzdan ateşlenen tanksavar silahlarıyla donanmış olarak, başkent Kiev'e doğru ilerleyen kilometrelerce uzunluğundaki bir Rus zırhlı konvoyuna saldırdılar, yakıt ve yiyecek kıtlığıyla boğuşan bir ilerlemeyi durdurmayı başardılar ve birkaç gün sürmesi beklenen bir yürüyüşü muhtemelen haftalara yaydılar.

Elbette, Rusya'nın işgali sadece bir hafta önce başladı. Güneydeki stratejik Kherson şehri Çarşamba günü düştü; Kremlin'in ordusu Kiev ve diğer şehirlere yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı; ve Batı'dan akan silah akışına rağmen, Ukraynalı liderler Rus tanklarını ve Rus savaş uçaklarını yok etmek için daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar.

Ukrayna hükümeti zaferlerini ve sivilleri öldüren Rus saldırılarını kamuoyuna duyururken, mekanize birimlerinin savaş alanı kayıpları hakkında çok daha az şey söyledi. Rus yetkililer ise harekatı bir savaş olarak sunmamak konusunda kararlı ve bu nedenle kuvvetlerinin kazandığı başarılar hakkında bilgi vermediler.

Sonuç, işgalin bu ilk günlerinde, Ukraynalıların bilgi kampanyasında durumu Rusların aleyhine çevirmesidir.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark A. Milley Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun Rus güçlerini birden fazla cephede engellemek için kendi topraklarını kullanmanın avantajıyla son derece etkili ve hareketli bir savunma yürüttüğünü söyledi. 

General Milley, Ukrayna birlikleri tarafından kullanılan bazı taktiklerin, Rusları mümkün olan her yerde şaşırtmak için mobil silah sistemlerini kullanmayı içerdiğini söyledi. Milley kendisiyle Avrupa'da seyahat eden gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna kuvvetlerinin "Rus kuvvetlerine karşı olağanüstü beceri ve cesaretle savaştığını" söyledi.

ABD'li yetkililer, Ukraynalıların savaşma cesaretinden çok etkilendiklerini vurgularken Rusya'nın daha üstün bir orduya sahip olduğu konusundaki değerlendirmelerini değiştirmediler.

Ukrayna, Rus ilerlemesini yavaşlatmayı başardı, ancak onu durduramadı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin'in amaçlarını değiştirecek kadar güçlü bir direniş de yok. ABD'li yetkililer, uzun vadede Ukrayna'nın Rus ilerlemesini engellemeye devam etmesinin zor olacağını söyledi.

Bu arada, Ukraynalılar 7’den 70’e silahlı bir ulusa dönüşüyor. Avrupa'daki eski ABD Ordusu komutanı Frederick B. Hodges, “Savaşta, her zaman düşündüğünüzden farklıdır ve daha hızlı öğrenen ve daha hızlı uyum sağlayan taraf kazanacaktır. Ukrayna şimdiye kadar daha hızlı öğreniyor ve uyum sağlıyor” yorumu yaptı.

Ukrayna, 170 bin aktif görevli birlik, 100 bin yedek asker ve en az 100 bin eski askeri içeren bölgesel savunma kuvvetleriyle Avrupa'nın en büyük ordularından birine sahip. Şu anda binlerce sivil de askere gidiyor.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nı ele geçirmesinden ve Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki ayrılıkçıları desteklemeye başlamasından bu yana, daha fazla Rus işgali için eğitim veriyor. Ukrayna’nın eski askerlerinin çoğu bu savaşlarda savaştı, bu yüzden nüfusun eğitimli ve Ruslarla nasıl savaşacağını bilen bir alt kümesi var.

ABD Özel Harekat Kuvvetleri de Ukrayna askeri güçlerini eğitti. Kiev'deki liderler daha sonra bu askerleri konvansiyonel birimlere atayarak ordunun daha büyük bir bölümünü eğitmelerini sağladı. Amerikalı analistler, eğitimin savaş alanında bir fark yarattığını söylüyor.

ABD, 2014'ten bu yana Ukrayna silahlı kuvvetlerine 3 milyar dolardan fazla silah, teçhizat ve diğer malzeme sağladı. ABD askeri danışmanları bu sekiz yılda, Ordu Yeşil Berelileri ve Ulusal Muhafız birlikleri de dahil olmak üzere 27.000'den fazla Ukraynalı askeri eğitti. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Perşembe günü Brüksel'de, Ukrayna ordusunun "çoğu uzmanın beklediğinden ve kesinlikle Rusya'nın beklediğinden daha iyi performans gösterdiğini ve daha fazla direnç gösterdiğini" söyledi.