Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’lerin ilk denemelerini gerçekleştirdiği haberiyle ilgili sert açıklamalarda bulundu. Hutchison, bu açıklamaları, yarın başlayacak ve iki gün sürmesi öngörülen NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği video-konferansında, kendisine yöneltilen sorular üzerine yaptı.

DW Türkçe’nin haberine göre Hutchison, Türkiye’nin S-400’leri test ettiği haberine ilişkin “Bu gelişmeler hiç iyi değil” şeklinde yanıt verdi ve tüm NATO’nun, Türkiye’yi 2017’den itibaren önlemek için “çok yoğun çaba harcadığını” anlattı.

'BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK'

Büyükelçi Hutchison, “Biz, tüm NATO ittifakımızla birlikte Türkiye’yi, hasım olarak kabul ettiğimiz Rusya’dan füze savunma sistemi almaktan vazgeçirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya’dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok” diye konuştu.

S-400’ler nedeniyle Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını hatırlatan ABD’nin NATO Büyükelçisi Hutchison, Ankara’nın karşı karşıya kalabileceği sonuçların bununla sınırlı kalmayabileceğine de üstü kapalı ifadelerle işaret etti.

“Ankara’da bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler” diyen Amerikan Büyükelçisi Hutchison, Türkiye’ye pek çok farklı savunma sistemi teklif edildiğini ama buna rağmen S-400’lerin alındığını kaydetti.

AKAR'DAN ZORUNLULUK SAVUNMASI

Bu arada konuya ilişkin bir açıklama da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi. S- 400 test atışıyla ilgili olarak “Her savunma tedarik programı çerçevesinde deneme ve sistem kontroller yer almaktadır. Bu usüller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir” diyen Akar, ihtiyaca göre Patriot, SAMP-T gibi alternatif sistemlerin alınabileceğini söyledi.