Ankara’nın geçen ay Finlandiya ile İsveç’in NATO üyeliğine itirazlarını geri çekmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 satılmasını desteklediğini açıklaması sonrası ABD Temsilciler Meclisi’nden kritik bir karar geldi. ABD Temsilciler Meclisi, F-16’ların Türkiye’ye satışını kısıtlayan bir tasarıyı onayladı.

Sözcü’nün aktardığına göre ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Joe Biden’ın F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının “somut adımları” sağlanmadığı sürece Türkiye’ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244’e 179 oyla kabul etti.

İKİ ŞART TARTIŞMA YARATMIŞTI

ABD Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi tarafından dün yapılan oylamada, Türkiye’ye F-16 satışının belirli koşullara bağlanmasını öngören değişiklik talebi kabul edilmişti.

Değişiklik talebinde, “ABD Başkanı’nın Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması” ve “F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması” şartları yer almıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO krizinin çözülmesi sonrası “Hatırlayacağınız üzere aralık ayında Türkiye’ye F-16 satmamız gerektiğini söylemiştim. Ve bu jetleri modernize etmeliyiz. Bunun tersi çıkarımıza olmaz” demişti.