ABD'de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı 59’uncu başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. “Delegeler Kurulu” adı verilen sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor, 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

 BİDEN’İN ÜSTÜNLÜĞÜ SÜRÜYOR

Seçimin kaderini belirleyecek dört eyalette Demokratlar adayı Biden üstünlüğünü koruyor. Sandıklar açıldığından bu yana Biden, 22 bin oy farkı ile Nevada’da, 29 bin oy farkıyla da Arizona’da önde. Trump’ın uzun süre önde olduğu Pennsylvania ve Georgia'da ise mektupla kullanılan oyların sayımıyla birlikte Biden yükselişe geçti. Biden, Pennsylvania’da 28 bin, Georgia'da ise 4 binin biraz üzerinde oy farkı ile seçimleri önde götürüyor. Biden, Pennsylvania ya da Arizona, Nevada ve Georgia’daki üç eyaletten ikisini alması halinde başkanlık için yeterli delegeye ulaşacak.

Son sonuçlara göre şu anda Biden'ın 253, Trump'ın ise 214 delegesi var.

BİDEN: DEMOKRASİ İŞ BAŞINDA

ABD’de seçimlerin dördüncü gününde sonuçları takip ettiği Delaware’de takip eden Biden, açıklamalarda bulundu. Seçim zaferi konuşması yapmayan Biden, Cumhuriyetçilere oy veren eyaletlerde de önde olduklarını belirterek, “Seçimi kazanacağız. Net bir çoğunlukla, Amerikan ulusu bizi destekliyor. Sayılar açık ve ortada, seçimi biz kazanacağız. 74 milyonun üzerinde oy aldık. Bu sayı, ABD tarihinde herhangi bir başkanın aldığı oydan daha fazla” dedi.

Amerikalıların Kovid-19 salgınıyla mücadele, ekonomik sorunların çözümü, iklim değişikliğinde ve sistematik ırkçılık konusunda çalışmalar yapılmasını istediğini kaydeden Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris’le çalışmaya başladıklarını duyurdu. Süren oy sayımına ilişkinde Biden, “Sakin kalmalıyız, tüm oylar sayılırken süreç işlemeli. Demokrasi iş başında. Oylarınız sayılacak. Bazı insanların sayımı durdurmak için ne kadar çabaladığı umrumda değil, buna izin vermeyeceğim.”

TRUMP: YASAL SÜREÇLER YENİ BAŞLIYOR

Biden’ın rakibi Donald Trump ise bazı eyaletlerde postayla gelen oyların “yasadışı” olduğunu iddia ederek, oy sayımının durdurulmasını talep ediyor. Biden’in açıklamaları öncesinde ABD Başkanı Donald Trump, twitter hesabından yaptığı paylaşımda  “Joe Biden hatalı şekilde başkanlık koltuğunu kazandığını iddia etmemeli. Ben de bu iddiada bulunabilirdim. Yasal süreçler daha yeni başlıyor!” dedi.

Biden’i uyaran Trump, oyların sayımının devam ettiği 3 Kasım gecesi kameraların karşısına geçerek, “Bu seçimi kazanmayı bekliyorduk. Açıkçası bu seçimi kazandık” demişti. Trump’ın açıklamaları Cumhuriyetçi Parti üyelerinin de aralarında bulunduğu birçok yetkili tarafından tepki almıştı.

KRİTİK EYALETLERDE OY SAYIMI

ABD seçimleri için kritik eyaletler arasında yer alan Pennsylvania, Nevada, Arizona ve Georgia’nın tamamında Biden ile Trump arasında oy yarışı birkaç bin fark ve bazı eyaletlerde yeniden sayım yapılması bekleniyor.

Şu ana kadar Biden’ın yaklaşık 4 bin oy farkla önde gittiği Georgia, oyların yeniden sayılacağını duyurdu. Georgia eyalet kanunlarına göre, yapılan seçimde adaylar arasındaki oy farkının 0,5 puandan az olması halinde yeniden sayım talep edilebiliyor. Trump ile Biden arasındaki oy farkı bu eyalette 4 binin üzerinde ve bu da 0,1’lik bir farka işaret ediyor. Eyalet Yetkilisi Brad Raffensperger, sonuçlardaki gidişatın yeniden sayıma işaret ettiğini açıkladı.

İTİRAZ 3 GÜN İÇİNDE YAPILACAK

Nevada eyaletinde ise 10 Kasım’a kadar ellerine ulaşan ve en son seçim günü postaya verilmiş oylarda sayıma dahil edilecek. Bu eyalette kesin sonuçların açıklanması ardından adaylar sonuçlara 3 gün içinde itirazda bulunarak, yeniden sayım yapılmasını talep edebiliyor. Yeniden sayım yapılması talebinde bulunan adayın sayım masrafları için bir depozito yatırması gerekiyor. Yeniden sayım için başvuran aday seçimleri kazanması halinde depozitosunu geri alırken, kazanmadığı takdirde tüm masrafları ödemesi gerekiyor. Başvuru, eyalet içindeki seçim bölgelerine yapılıyor ve yeniden sayıma ilişkin karar da bu seçim bölgesinin yetkilileri tarafından veriliyor. Sonuçlar 5 gün içerisinde açıklanıyor.

YENİDEN SAYIM HAKKI 

Arizona ise iki aday arasındaki oy farkının belli bir seviyenin altında olması halinde otomatikman yeniden sayım yapılan eyaletler arasında yer alıyor. İki aday arasındaki oy farkının 200’den ya da kullanılan toplam oyların yüzde 0,1’inden az olması durumunda otomatikman yeniden sayım yapılacak. Adayların yeniden sayım talebinde bulunma hakları yok. Eyalet yetkilisi Katie Hobbs, Arizona’daki oyların yeniden sayımını gerektirecek bir durumun ortaya çıkmasını beklemediklerini söyledi.

Pennsylvania da otomatik yeniden sayım düzenlemesinin olduğu yerlerden arasında ancak iki aday arasındaki oy farkının yüzde 0,5 ve altında olması halinde Eyalet Yetkilisi Kathy Boockvar’ın yeniden sayım istemesi gerekiyor. İki aday arasındaki oy farkı 30 binin altında. Bu da 0,4 puanlık bir farka işaret ediyor. Eyalet içerisinde her bölgede en az üç seçmenin talep etmesi halinde, kurul kararıyla o bölgedeki oyların yeniden sayılması öngörülüyor.(MA)