NATO zirvesi öncesi Londra yolunda açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'ye NATO'nun Baltık devletleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı'na onay vermesi için çağrıda bulundu. Reuters'a açıklamalarda bulunan Esper, "Herkes onların gördüğü tehditleri görmüyor" diyerek açmazın çözülmesi için YPG'nin terör örgütü olarak tanınmasına destek vermeyeceğini ifade etti. ABD Savunma Bakanı konu ile ilgili olarak, "Biz duruşumuzu değiştirmeyeceğiz, NATO'nun da değiştireceğini düşünmüyorum" dedi.

‘HERKES TÜRKİYE’NİN AJANDASINI ONAYLAMA NİYETİNDE DEĞİL’ 

"Türkiye'ye vereceğim mesaj şu: Bu karşılık planlarında ilerleme kaydetmeliyiz, kendi endişeleri sebebiyle bu bekletilmemeli" diyen Esper, şunları söyledi: "İttifakın birliği, ittifakın hazırlığı daha büyük konulara odaklanmanız gerektiği anlamına gelir.  Daha büyük mesele de NATO’nun hazırlıklı olma halidir. Herkes Türkiye’nin ajandasını onaylama niyetinde değil. Herkes onların tehdit olarak gördüklerini tehdit olarak görmüyor" dedi.

Türkiye, Baltık devletleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı'na onay vermemişti. Ankara, bu kararı, YPG'nin tehdit olarak tanımlandığı Türkiye Savunma Planı belgesinin yayımlanmasına ABD'nin de aralarında olduğu 8 müttefikin izin vermemesi üzerine almıştı. Erdoğan iktidarı, NATO'nun YPG'yi bir “terör örgütü” olarak tanımasını istiyor.

NATO diplomatlarının, komşu Rusya'dan gelecek tehditlere karşı Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın savunmasını iyileştirme planı için 29 üyenin resmi onayına ihtiyacı var.

Washington, Temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programından kaldırıldığını ve olası ABD yaptırımları konusunda uyardığını söyledi.

İki ABD senatörü, Pazartesi günü Trump yönetimine, Rusya'ya füze savunma sistemi satın alma konusunda Türkiye'ye yaptırım uygulaması için baskı yaptı ve yaptırımları uygulamamasının “korkunç bir işaret” olarak anlaşılacağını söyledi.