ABD ordusu, Rojava ve Kuzey Suriye'de bazı üslerine yeniden dönerken, askeri varlığını petrol sahalarının olduğu bölgelerde güçlendiriyor. ABD, Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşa terör örgütü IŞİD’e yönelik hava saldırılarıyla Eylül 2014’te dahil oldu. ABD, 2015’ten itibaren üs ve askeri noktalar kurma faaliyetine hız verdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçen yıl “Suriye’deki askeri varlığını çekmek istediğini” açıklamasına rağmen Washington, bu ülkedeki askeri varlığını sürdürdü.

Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava'ya başlattığı askeri harekat öncesi ABD ordusunun kara güçleri, Suriye sahasında üs ve askeri nokta olarak kullandığı toplam 22 bölgede varlık gösteriyordu. Ana omurgasını Kürt askeri gücü YPG'nin oluşturduğu DSG kontrolündeli bölgelerde 2 bin civarında askeri personel bulunduran ABD, Haseke ilinde 5, Deyr ez Zor’da 4, Rakka’da 5, Kobani’de 5, Menbic’te ise 3 bölgede konuşlandı.

ABD askerleri Haseke’de terk ettiği tüm üs ve askeri noktaları ve Kobani’nin güneyinde M4 kara yolu üzerindeki Sırrin üssünde yeniden konuşlandı. Ancak Sırrin’deki durumun belirsiz olduğu öğrenildi. Rakka’da, Cezre’deki üssüne tekrar yerleşen ABD, inşası kısa süre önce tamamlanan şeker fabrikası üssünün korunması için az sayıda asker gönderdi. Menbic’e hiç dönüş olmadı.

ABD, Deyr ez Zor ilinde iki yeni üs kurmak için çalışmalara da başladı. ABD bu bölgelere ayrıca 250-300 ek askeri personel, zırhlı araçlar, ağır silah ve mühimmat da sevk etmişti. ABD ordusu, DSG'nin kontrolündeki petrol sahalarında devriyelerini sürdürüyor.
 

 

Nerina Azad