Rusya'nın 175 bin kişilik askeri güçle Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığına dair ABD tarafından hazırlanan istihbarat raporu ortaya çıktı. 

Rusya destekli güçler ile Ukrayna ordusu arasında Ukrayan'nın doğusundaki Donbass'ta gerilim zaman zaman çatışmaya dönüşüyor. Rusya Donbass sınırına askeri sevkiyat yapıyor. ABD savaş gemileri zaman zaman Karadeniz'de Rusya'ya gözdağı veren manevralar yapıyor. ABD, NATO ülkeleri ve Rusya arasında savaş senaryolarına işaret eden atışmalar yaşanıyor.

Rusya'nın 175 bin kişilik askeri güçle Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığına dair ABD tarafından hazırlanan istihbarat raporu basına sızdırıldı.

Washington Post gazetesinde yayınlanan rapora göre, Rusya, 2022 başlarında birçok cepheden Ukrayna'ya saldırı başlatmayı planlıyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD yönetiminden bir kaynak, gelecek yılın başları olarak planlanan Rus saldırısının bahar aylarında Ukrayna sınırında yapılan tatbikatta kullanılanın iki katı askeri personel içerdiğini söyledi. 

Aynı kaynak, "Plan, tahmini 175 bin kişilik askeri güç ile 100 tabur taktik grubunun kapsamlı hareketi ve zırhlı, topçu birliklerle beraber geniş bir mühimmatı kapsıyor" dedi.

ABD istihbarat raporlarında bulunan uydu fotoğrafları, Rus güçlerinin dört farklı bölgede yoğunlaştığını gösteriyor. Belgelere göre yeni gelen tank ve topçularla birlikte, 50 savaş alanı taktik grubu bölgeye yerleştirilmiş durumda.

Ukrayna, sınırlarında toplanan Rus askeri personel sayısının 94 bin olduğunu açıkladı. ABD'li yetkili ise analizlerinin Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki askeri hareketliliğini gösteren uydu görüntülerine dayandığını söyledi.

Bakanlar görüştü

En son Stockholm'deki AGİT Dışişleri Bakanlar Toplantısı kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yüzyüze görüşme yapmıştı. Blinken ve Lavrov Ukrayna konusunda hararetli tartışmaya girmişlerdi.

Ukrayna sınırları çevresinde askeri hareketliliğini artıran Rusya, Kiev'in NATO'ya dahil edilmeyeceğine dair Batı'dan garanti istiyor. Rusya ayrıca NATO birliklerinin Ukrayna içinde ve çevresinde belli askeri aktvitilerden kaçınmasını bekliyor.

Gürcistan örneği

Gürcistan ile NATO ilişkileri artınca Güney Kafkasya'da da gerilim yaşanmıştı. Mihail Saakaşvili yönetimindeki Gürcistan 8 Ağustos 2008'de orduyu, bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya topraklarına operasyona gönderdi. Savaşa Rusya da dahil oldu. Rus ordusu Tiflis'e ilerlerken Gürcü yönetim savaşı durdurmak zorunda kaldı. Güney Osetya bağımsızlığın Rusya tanıdı.