Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin dün ABD'nin askerlerinin Irak'taki üslerden nasıl çekileceğini belirlemesi için bir delegasyon göndermesini talebine, Washington yanıt geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un imzasını taşıyan açıklamada, ülkedeki askerlerini çekmeyeceklerini belirterek, ABD'nin Ortadoğu'da iyilik için bir güç olduğunu iddia etti. Ortagus, ABD Irak'a heyet göndermesinin asker çekmek için değil, iki ülke arasındaki stratejik partnerliği tekrar güçlendirmek için olduğunu ifade etti. 

Ortagus, ayrıca dün bir NATO delegasyonunun savunma ittifakının Irak'taki güçlerini arttırmak için ABD Dışişleri Bakanlığı'nda olduğunu ifade etti.

Açıklamada, ABD'nin, kendini bölgedeki vatandaşlarını, Iraklıları ve koalisyon partnerlerini korumaya adadığı belirtildi.

Dün Irak Başbakanlık ofisinden yapılan resmi açıklamaya göre, Abdülmehdi’nin telefonda görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya askerlerin ülkeden çıkarılması için bir mekanizma formüle edilmesini istediği bildirildi.