ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye Kürt bölgesinde bulunan hastane ve hapishanelere tıbbi malzeme sağladı.

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon, Suriye Demokratik Suriye Güçleri’nin (SDG) kontrolünde olan Haseki ve Şedadi’deki hastane ve hapishanelere yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı kullanılmak üzere 1 milyon 200 bin dolar değerinde malzeme sağladıklarını bildirdi.

Koalisyondan yapılan açıklamada, “Sağlanan tıbbi ekipman, Haseki ve Şedadi’deki hastanelerde çalışanları ve Suriye Demokratik Güçleri ile buradaki hapishanelerde görevli asayiş muhafızlarını korumaya yardımcı olacaktır” denildi.

Covid-19 nedeniyle dünya genelinde tıbbi malzemelerin eksildiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bu yardımın amacı SDG’ye gerekli ekipmanın sağlanarak virüsün yayılmasını önlemektir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada SDG’nin kontrolündeki hastane ve hapishanelere sağlanan malzemelerin eldiven, maske, ameliyat kitleri ve oksimetre gibi koruyucu ekipmanlardan oluştuğu ifade edildi.

Hapishanelerdeki SDG’lilere de ayrıca koruyucu maske, koruyucu giysi ve cop sağlandığı kaydedildi.

Açıklamada sözlerine yer verilen IŞİD karşıtı koalisyonun sivil işlerinden sorumlu direktör yardımcısı Albay Brian Henderson’ın, “Kalıcı ilişkimiz bu pandeminin de ötesine geçiyor ve SDG’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrar ve güvenliği sağlama misyonu için kritiktir” ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompoe’nun da 27 Mart’ta Suriye’de sağlık ve insani yardım için koronavirüs salgınına karşı 16,8 milyon dolar yardım sağlayacaklarını duyurduğu bildirildi.

Henderson, SDG’nin kontrolündeki bölgelerdeki hapishanelerde yaklaşık 10 bin IŞİD’li tutuklunun bulunduğunu ve bu hapishanelerdeki günlük operasyonların tümünden SDG’nin sorumlu olduğunu kaydetti.

Açıklamada, “Turuklu kişilerin sağlık ve güvenliği, şiddet ve kama girişimlerinin önlenmesi bakımından temel konulardan biridir. Koalisyon güvenlik ortaklarına eğitim ve lojistik desteği sağlayarak görevlerini yerine getirmelerine ve IŞİD’in tekrar ortaya çıkmasına müsaade etmemelerine yardımcı oluyor” denildi.

Koailiyon Sözcüsü Kolenel Myles B. Caggins de, Kuzey Suriye’de 20’den fazla tutuklu kampı bulunduğunu belirterek, koronavirüsü salgınına karşı SDG’ye yardımda bulunduklarını söyledi.

 ABD Savunma Bakanlığı, bu yıl Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen savunma bütçesi kapsamında SDG’ye 200 milyon dolar yardım fonu ayırmıştı.