Avrupa Birliği’nin (AB) yıl sonu Liderler Zirvesi’ne hazırlık toplantısında, Türkiye ilerleme sağlanamayan tam üyelik müzakerelerinin dondurulmuş olarak kalmasına karar verildi. AB Genel İşler Konseyi'nde alınan kararda, "AB Konseyi, Türkiye'nin AB'den giderek daha fazla uzaklaştığını üzülerek not ediyor" ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE’DE BASKI ORTAMI 

Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin haberine göre, Türkiye'nin dış politikada AB çizgisinden giderek uzaklaştığı ve AB'nin öncelikleriyle bu konuda çatıştığı vurgulanan kararda, Libya örneği verildi. Türkiye'den Libya'daki hükümet güçlerine yasa dışı silah sevkiyatı yapıldığına dikkat çekilen kararda, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını ihlal etmesi kınandı, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri eleştirildi.

İnsan hakları, demokrasi ve temel hakların yanı sıra düşünce özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konularındaki gerilemelerin "derin endişe" yarattığı kaydedilerek, sivil toplum örgütlerinin baskı altında çalışmaya devam ettiği belirtildi.

AB VE TÜRKİYE ARASINDAKİ MÜZAKERELER

Türkiye ile AB arasında 2005 yılında başlatılan üyelik görüşmeleri, son yıllarda yaşanan siyasi ve diplomatik krizler nedeniyle durma noktasına gelmiş durumda. Türkiye ve AB arasında yürütülen katılım müzakereleri teorik olarak 35 fasıl üzerinde yürütülüyor ve geçen 16 yılda katılım müzakerelerinde 16 fasıl müzakereye açılırken bunlardan sadece bir tanesi geçici olarak kapatıldı.