Pakistan’da bir evde hizmetçi olarak istihdam edilen sekiz yaşındaki çocuğu, kafesteki papağanlarını saldığı için işkence yaparak öldürmekle suçlanan çift tutuklandı. Çift, polis yalan makinesi testi hazırlarken iki hafta hapiste tutulacak.

Rawalpindi’deki bir hastanede görevliler, mayıs ayının sonunda Zehra isimli çocuğun tedavi için kendilerine getirilmesinden sonra polisi aramış, Sıddık çiftinin hastaneye getirdiği Zehra, bir gün sonra ölmüştü.

‘ONA EĞİTİM VERECEKLERİNİ SÖYLEDİLER’

Zehra’nın dedesi Syed Fazal Hüseyin Şah, Sıddıkların evinde birkaç yıl önce aşçı olarak çalışan bir akrabalarının beş ay önce Zehra’yı bu evde işe soktuğunu anlattı. Şah, “Onu eğiteceklerini söyledi. Bizim gücümüz buna yetmiyordu ve biz de göndermeye karar verdik” dedi.

Zehra’nın başına gelenler ülkede büyük bir öfkeye neden oldu ve suçlanan çift şu ana dek hiç konuşmadı. Pakistan İnsan Hakları Bakanı, çocuk işçi çalıştırmayla mücadele yasalarını değiştirmeyi vaat etti. Ancak mevcut yasaların uygulanması için de çok az şey yapıldığı eleştirilerinde bulunuluyor. Pakistan’da 15 yaşından küçükleri çalıştırmak yasal değil, ancak sık görülen bir durum.

NE OLMUŞTU?

Polis zabıtlarına göre, Zehra işveren Hasan Sıddık tarafından, 31 Mayıs’ta Rawalpindi kentinin zengin mahallelerinden Bahriha Town bölgesindeki hastaneye, durumu ağır bir şekilde getirildi. Kanaması vardı ve yüzünde, göğsünde, kollarında ve bacaklarında işkence izleri vardı. Daha sonra yoğun bakımda solunum cihazına bağlandı, ancak ertesi gün hayatını kaybetti.

Hastane görevlileri, polise 1 Haziran sabahı, Zehra halen hayatta ancak bilinci kapalıyken haber verdi. Sağlık görevlileri, Sıddık’ın Zehra’yı önceki akşam getirdiğini söyledi.

Sıddık’ın Zehra’nın hizmetçileri olduğunu ve papağanlarının kafeslerinin kapılarını açıp kaçmalarına neden olduğu için kendisi ve eşinin küçük kızı dövdüklerini anlattığı kaydedildi. Görevliler, Zehra’ya acil müdahalede bulundukları sırada, Sıddık’ın ortadan kaybolduğunu anlattı. Hüseyin Sıddık’ı hastanede arayıp bulamamalarının ardından polise ihbarda bulundukları belirtildi. Polis daha sonra, Sıddık’ın hastaneye verdiği kimlik kartı fotokopisinden yola çıkarak, çifti gözaltına aldı.

SON 10 YILDA HİZMETÇİ OLARAK ÇALIŞAN 140 ÇOCUK ÖLDÜ

Geçtiğimiz aylarda, üç insan hakları örgütünün ortaklaşa yayınladığı rapora göre, son 10 yılda hizmetçi olarak çalışan en az 140 çocuğun işkence veya cinsel istismara uğradı, öldürüldü. Bu sayıya gazete haberleri taranarak ulaşıldı; bu sayı, yoksul ailelerin kötü muamele olaylarını, korku, yıldırma ve kötü muameleyi yapanlarla anlaşmaya varmaları, bu yüzden polise bildirmemeleri nedeniyle iyimser bir tahmin olarak görülüyor.

Ancak bazı vakalar ülkede büyük yankı yarattı. Aralık 2016’da 10 yaşındaki bir çocuğun kanlı yüzü ve şişmiş gözünü gösteren fotoğraf, sosyal medyada yayılmıştı. Pencap bölgesindeki Faysalabad kenti yakınlarında bulunan bir köyden gelen Tayyibe adlı çocuğu, İslamabad kentinde yaşayan bir yargıcın evinde hizmetçilik yapıyordu. Tayyibe’nin yargıcın eşi tarafından bir süpürgeyi kaybettiği için dövüldüğü belirtilmişti. Vaka, komşuların çocuğun yüzündeki yaraları görmeleri ve ihbarda bulunmalarıyla ortaya çıktı.

Ülkede, hizmetçi olarak çalıştırılan çocukların sayısının yüz binlerce olduğu düşünülüyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2004’te kaleme aldığı raporda bu sayının 264 bin olduğu söyleniyordu. Ancak 2004’tan bu yana nüfusun hızlı yükselişi, yoksulluktaki artışla bu sayının kat be kat daha yükseldiği tahmin ediliyor. (BBC Türkçe)