102 Fransa Parlamentosu üyesi, Rojava'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve uluslararası alanda tanınması çağrısında bulundu. Parlamenterler, ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarını kınayarak "Batılı devletler gözlerini kapatmamalı" ifadesini kullandı.

Fransız Komünist Partisi Üyesi Senator Laurence Cohen’in inisiyatifiyle Fransa’daki değişik partilerden 102 parlamenter ve senatör, Türkiye’nin olası Suriye ve Rojava operasyonlarına ilişkin ortak bir bildiri yayınladı.

Fransız haber ajansı AFP’nin geçtiği habere göre parlamenterler, bildiride Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rojava’daki Kürtlere yönelik politikalarını kınadı ve dünyanın Ukrayna’ya odaklanırken Erdoğan’ın da yeni bir operasyon başlatmayı planladığını belirtti.

Bildiride hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ilişkileri olan Türkiye’nin NATO’daki statüsünden faydalandığı ve Erdoğan’ın NATO’dan operasyon için “açık çek” aldığı kaydedilirken  “Batılı devletler gözlerini kapatmamalı” denildi.

Macron'un partisinden imzacılar da yer aldı

"Erdoğan'ın savaş çılgınlığına karşı durulmalı" başlığını taşıyan bildiride, sağcı Cumhuriyetçilerden (LR) ve Emmanuel Macron'un partisinden bazılarının da imzasının yer aldığı aktarılırken Batı'ya "Avrupa topraklarında bulunan Kürt aktivistlerin ve derneklerinin korunması” talebi yöneltildi.

Uçuşa yasak bölge talebi

Fransa'dan konuyu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne taşımasını isteyen imzacılar, “BM’nin Rojava’da uçuşa yasak bölge ilan etmesi ve Suriyeli Kürtlerin uluslararası koruma altına alınması” talebinde bulundu.

Bildiride "Özerk Yönetim’in kontrol ettiği bölgelerde savaşın neden olduğu olağanüstü şartlara rağmen Kürt, Arap, Asuri ve tüm etnik halklar bir arada yaşamakta” ifadesine yer verildi.

Öte yandan parlamenterler Rojava Özerk Yönetimi’nin statüsünün uluslararası otoriteler tarafından tanınmasını istedi.