İsrail’in Mescidi Aksa’ya saldırısı sonrası başlayan ve ağır bombardımanla devam eden çatışmalarda Filistin’de ağır can kaybı yaşanırken,Hamas’ın roketli saldırıları da İsrail’de sivil can kayıplarına yol açıyor.Gazze’de ise İsrail’in ağır bombardımanı nedeniyle insani kriz yaşanıyor. 

İsrail’in hava saldırıları sonucu nüfusu 2 milyondan fazla olan Gazze’de 59'u çocuk, 35'i kadın olmak üzere 219 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail'in Tel Aviv, Aşdod, Aşkelon gibi kentlerine roket saldırılarında da 10 İsrailli yaşamını yitirdi. 1307 kişi yaralandı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre yaralıların 398'i çocuk. Gaze'de çok sayıda bina bombardımanda yıkıldı. Bir binada enkaz altında kalan annesini kurtarmaya çalışan Filistinli bir gencin "Anne lütfen beni bırakma" sözleri duyuldu. İsrail'in akaryakıt girişini engellemesi sebebiyle bölgede elektrik santralinde üretim durma noktasına gelince elektirik krizi çıkabileceği kaydediliyor. 

ERDOĞNA İLE PAPA GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus ile de Filistin'i görüştü. Telefon görüşmesinde Filistin'de vahşet yaşandığını belirten Erdoğan, İsrail'in saldırılarının muhatabının sadece Filistinliler değil tüm Müslümanlar, Hristiyanlar ve insanlık olduğunu söyledi. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Erdoğan'ın, "İsrail'in Kudüs'ün statüsünü de ihlal eden hukuksuz ve insanlık dışı uygulamalarına bir an evvel son verilmesi, kutsallara saldırmakta beis görmeyen işgalci İsrail karşısında tüm insanlığın birlik olması gerektiğini" söylediği kaydedildi.

"Uluslararası camianın insanlık suçu işleyen İsrail'i gereken yaptırımlarla cezalandırmadığı müddetçe Filistinlilerin katliama uğramaya devam edeceğini" belirten Erdoğan, Papa Franciscus'un vermeyi sürdüreceği mesaj ve tepkilerin Hristiyan dünyasını ve uluslararası toplumu harekete geçirmek bakımından önem taşıdığını belirtti.

ALMANYA'DAN ERDOĞAN'A SUÇLAMA

Almanya’da is Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar nedeniyle Almanya’da gerçekleşen protestolarda yaşanan "anti-Semitist" saldırılardan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da kısmen sorumlu olduğunu söyledi. Alman Bild gazetesine konuşan Herrmann, “Şu anda yaşadıklarımız ağırlıklı olarak aşırı sağcılar değil, daha ziyade, kısmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğerlerinin gaddar konuşmalarıyla kışkırtılan ve bu çatışmaların Alman sokaklarına yayılması gerektiğine inanan Müslüman kökenli kişiler” diye konuştu. 

BLİNKEN DANİMARKA'DA KONUŞTU

Kopemhag'ı ziyaret ederek Danimarkalı mevkidaşıyla görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ortak basın toplantısında şunları söyledi: "ABD İsraillilerle Filistinliler arasında artan şiddetten büyük endişe duymaya devam ediyor.

Gazetecilerle sağlık çalışanlarının hayatlarının nasıl riske sokulduğu karşısında da endişeye kapılıyoruz.

ABD, şiddetin sona ermesi için perde arkasında yoğun şekilde çalışıyor. İsrail'in meşru müdafaa hakkı olduğunu tekrarlıyorum. Hamas ve Gazze'deki diğer grupları roket saldırılarını sona erdirmeye çağırıyoruz. İsrail'in sivil can kayıplarından kaçınmak için elinden gelen her şeyi yapma yükümlülüğü olduğunu tekrarlıyorum."

Rusya konusunda da Blinken "ABD ile Danimarka, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığılmasının ve Avrupa enerjisindeki nüfuzunun ışığında Avrupa'da oluşturduğu tehditle ilgili endişeleri paylaşıyor" dedi.

ABD Başkanı Joseph Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Biden, İsrail'in saldırıalrın meşru savunma olarak nitelemişti. Netanyahu,“İsrail’inGazze’ye yönelik operasyonu hedeflerine ulaşmak için gerekli olduğu sürece devam edecek” demişti. 

KREMLİN: ENDİŞELİYİZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Rusya'nın Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalarda artan can kaybı nedeniyle son derece endişeli olduğunu belirtti. Günlük basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki yabancı medya kuruluşlarının ofislerinin bulunduğu binayı bombalaması sorulunca Peskov, "Bu tür atışların yapılmasından son derece endişeliyiz, özellikle de söz konusu binada yabancı medya kuruluşlarının ofislerinin bulunduğu dikkate alındığında. Artan can kayıplarından son derece endişe duyuyoruz" yanıtını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Filistinli ve İsrailli mevkidaşlarıyla görüşüp görüşmediğinin sorulması karşısında Rus liderin henüz iki tarafla da konuşmadığını kaydeden Peskov, gerekli görülmesi halinde taraflar arasında görüşme organize edilebileceğinin altını çizdi. Kremlin'in resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la Aralık 2020'de, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile 7 Mayıs 2021'de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 5 Mayıs 2021'de Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, Mahmud Abbas'ın Putin'e yazdığı mektubu Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a iletmişti.

NASIL BAŞLADI?

Mayıs ayında Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da oruç ayı Ramazan'da ibadet edenlere saldırması ve Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerini evlerinden mahkeme kararıyla zorla çıkarma planı tansiyonu yükseltti. Gazze Şeridi'ndeki Filistinli silahlı gruplar, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanıdı. İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlattı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlattı. Hamas ve İslami Cihad da Kudüs'ün Kılcı Operasyonu başlattı.

BMGK katlamı izliyor. BMGK bir haftada 3 kez acil olarka toplansa da somut bir karar çıkaramadı. Birçok ülkede protestolar oldu. Batış Şeria'daki protestolara da İsrail güçlerinins aldırısı sonucu ölümler oldu. İsrail'e bağlı kentlerde de İsrail vatandaşı Filistinliler gösteri yaptı. Hava ve kara saldırıları sonucu 10 bini bulan Filsitinlinin evlerini terketmek zound akaldığı kaydediliyor.