Genel

Doğudan Batıya Bilimadamları Topkapı Yazma Eserler Kütüphanesi’nin Konukları

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yazma eserlerle ilgili yabancı üniversite ve enstitülerden, akademisyenler, bilim adamları ve ilgili kişilerin katılımıyla iki ayrı grubu ağırlamaya hazırlanıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın 14-17 Mayıs 2014 tarihleri arasında ağırlayacağı ilk konukları; Paris, Tokyo, Astana, Tahran, Moskova, Madrid, Lahey ve Atina’dan konuyla ilgili önde gelen isimlerden oluşan 16 kişilik bir heyet. Heyette Sorbonne, Versailles üniversitelerinden, Rusya Devlet Kütüphanesi Doğu Edebiyatı Merkezinden, Kazakistan Seyfulin Kütüphanesi Yadigarlar Bölümünden üst düzey yetkililer ve akademisyenler yer alıyor.

21-23 Mayıs 2014 tarihleri arasında Türkiye’de bulunacak ikinci grup ise; Sırbistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı tarafından oluşturulan beş kişilik resmi bir heyet.

Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eserler Kütüphanesini ziyaret edip kuruluşuna ve işleyişine dair bilgi alacak ve meslektaşları ile görüş alışverişinde bulunacak olan heyetler ayrıca, Sultan Ahmet Camii, Yerebatan Sarayı, Kapalıçarşı, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Ayasofya Müzesi’ni ziyaret edecek.

Bakanlık bu tür organizasyonlarla hem Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eserler Kütüphanesi’nin uluslararası bilinirliğini artırmayı hem de bilimsel çalışmalarını sınır dışına taşımayı amaçlıyor.

Kültürel diplomasiye önem veren Bakan Ömer Çelik’in son dönem politikaları doğrultusunda gerçekleştirilen bu tür programların, kültürel diplomasi alanında ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlarla çalışmalar yürütülmesi ve bu alanda özel projelerin geliştirilmesi açısından önemli bir zemin oluşturacağı düşünülüyor.

TOPKAPI SARAYI MÜZESİ YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ

Topkapı Sarayı Müzesi’nde yer alan El Yazma Kütüphanesi yapılan restorasyonun ardından 2013 Eylül’ünde Bakan Ömer Çelik tarafından açılmıştı. 21 bin 438 eserin bulunduğu kütüphanede muhafaza edilen el yazması eserler her türlü depreme, yangına ve neme karşı modern teknolojiyle korunuyor.

El Yazma Kütüphanesi modern kütüphanecilik sistemleriyle, kitapların yalnızca saklanarak korunmasına değil, sergilenmesine ve gerektiğinde yararlanılmasına da hizmet ediyor.

Yaklaşık 600 el yazma kitap ve murakka içinde toplamda on bini geçen minyatür de Kütüphanenin en büyük hazinelerinden.

Bütün bir insanlık tarihine yön veren eserlerin yer aldığı Kütüphanede, Osmanlı kitap sanatının başyapıtlarından Karahisari Kuran-ı Kerimi, erken döneme ait 1330-31 tarihli ve minyatürlü İncü Şahnamesi bulunuyor.