Genel

Çocuklar Baş Ağrılarını Çiziyor

Abone Ol

2014 Beyin Yılı etkinlikleri kapsamında baş ağrısının hafife alınmaması gereken bir hastalık olduğuna dikkat çekmek amacıyla düzenlenen ödüllü yarışma, 12-16 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, en çok özürlülüğe yol açan hastalıklar arasında da ilk 10'da yer alan baş ağrısı konusunda çocukların farkındalığını artırmak, çocuklar ve gençlerde de migren benzeri baş ağrılarının bulunabileceğini ve buna yönelik tedavilerin başlanmasının uygun olacağı bilincini yerleştirmek ve baş ağrısının tedavi edilmesinin kişinin yaşam kalitesini artırabileceğini vurgulamanın hedeflendiği yarışmanın ödülleri, Kasım ayında yapılacak 50. Ulusal Nöroloji Kongresi’nde verilecek. İlkokul ve ortaokulda ayrı ayrı verilecek ödüllerde, yarışmanın birincisi I-Pad tablet, ikincisi 300 TL değerinde kitap çeki, üçüncüsü de 250 TL değerinde kitap çeki kazanacak.

“BAŞ AĞRISINI CİDDİYE ALIN”

Baş ağrısının ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunun altını çizen uzmanlar, Türkiye’de her beş kadından birinde ve her on erkeğin birinde migren tipi baş ağrısı, bir o kadar kişide de gerginlik baş ağrısı görüldüğünü belirtiyorlar. Verilere göre, her 6-7 çocuktan birinin ara ara başı ağrıyor. Bunların bir kısmı migren. Baş ağrısı çeken dört kişiden birinin en az haftada bir kez, çocukların ise ayda en az bir kez başı ağrıyor. Türkiye’de baş ağrıları yetişkinlerde yılda yaklaşık 2-3 gün işgücü, 7-8 gün verimlilik kaybına, sosyal hayattan uzaklaşma gibi sorunlara yol açıyor. Çocuklarda ise yılda ortalama 3-4 gün okula gidememe, okul başarısında ciddi düşme, oyun ve diğer etkinliklere katılamama ve mutsuzluğa neden oluyor.

Yarışmanın seçici kurulunda yer alan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Nöroloji, Algoloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Beyin Yılı” kapsamında düzenlenen ‘Başağrımı Çiziyorum’ yarışmasının, veriler dikkate alındığında, farkındalık oluşturmak adına gelecek açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Dünya Başağrısı Cemiyeti (IHS) Çocuk Başağrısı alt komisyon üyesi ve Başağrılarının Uluslararası Sınıflaması Komisyonu’nda iki alt komitede aktif görev alan Prof. Özge, yarışmanın önemini şöyle anlattı:

“Mersin’de her 10 ilköğretim öğrencisinden 3'ünün ve her 10 lise öğrencisinden 5'inin tekrarlayan baş ağrısı yaşadığı, bu öğrencilerin ilköğretimde yüzde 10,4, lise döneminde yüzde 17,8'inin migren olduğu dikkate alındığında geleceğimiz açısından son derece önemli olan bu konuya mutlaka dikkat çekilmeli.”

“Anne Yapamam, Başım Ağrıyor” isimli halka yönelik çocuk baş ağrısı kitabı da yeni çıkan Prof. Özge, okul yönetimlerinden, çocukları bilinçlendirmek adına bu yarışmaya önem vermelerini beklediklerinin altını çizdi.