Van’ın Çatak ilçe kırsalındaki Görentaş Yaylası'nda 12 Ekim 1998’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve toplu bir şekilde defnedilen PKK'lilere ait kemiklerin birleştirilmesi talebiyle açılan davanın 20 Nisan'da görülen 31'inci duruşmasında "kemiklerin iade" talebi reddedildi. Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi, kararın gerekçesini daha sonra açıklayacağını ve kararın kesinleşmesi halinde adli emanette tutulan kemiklerin gömülmek üzere Çatak Kaymakamlığı'na teslim edilmesine karar verdi. 

Toplu halde defnedilen PKK'lilerden Abdullah Malgaz’ın kardeşi Mustafa Malgaz, 2021 yılında açtıkları davada taleplerinin reddedilmesine tepki gösterdi. 

SÜRECE GÖRE TAVIR  

Davayı ilk açtıklarında mahkemenin tavrının "kötü" olduğunu aktaran Malgaz, çatışmalı sürecin durmasıyla birlikte bu tavrın yumuşamaya doğru gittiğini belirtti. Yumuşamanın olduğu süreçte olay yerine keşif yapıldığını ve kemiklere ulaşıldığını belirten Malgaz, o süreçte çıkan bulguların Malatya Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildiğini anımsattı. Kemiklerin kendilerine iade edilme aşamasında sürecin tekrardan bozulduğunu ve mahkemenin tavrının değiştiğini ifade eden Malgaz, “Çözüm sürecinde hakimler ve askerler de bizlerle gelerek mezarda keşif yaptı. Çatak’ta kemikler bize verilecekti ama sürecin bozulmasından sonra ‘kemikler verilemez’ denildi. Belki 4 kişinin cenazesi ‘belli olur’ dediler. 27 kişiden hepimiz ‘kemiklerimizi istiyoruz’ dedik. Tüm kemiklerin bir araya getirilmesini istedik” dedi. 

AİLENİN BEKLENTİSİ

Yaşamını yitirenlerin kimliklerinin, kemiklerin yakılmasından kaynaklı belirlenemediğini aktaran Malgaz, tek taleplerinin Çatak ile Hakkari, Şırnak ve Van üçgeninde yer alan Feraşin Yaylası'nda olan kemiklerin bir araya getirilmesi olduğunu ifade etti. Malgaz, "Tek umudumuz oydu ve kemiklerimizi bir araya getirmek istiyorduk. Mahkemenin kemikleri bize vermesini istiyorduk. Mahkeme onu da yerine getirmedi. Dosya yeniden Yargıtay’a gidecek. En azından Yargıtay sonrası kemiklerin verilmesi ve ileriki zamanlarda yakınlarımıza ait bir mezarının olmasını istiyoruz” diye konuştu. İki ayrı yerdeki kemiklerin bir araya getirilmesiyle vicdanlarının rahatlayabileceğini vurgulayan Malgaz, "Dua edip ziyaret edeceğimiz bir mezarın olmasını istiyoruz" dedi.  

NE OLMUŞTU?

Van’ın Çatak ilçe kırsalında bulunan Görentaş (Gorandeşt) Yaylası'nda 12 Ekim 1998 tarihinde askerler ile PKK'liler arasında çatışma çıkmış ve yaşamını yitiren 27 PKK’li toplu halde gömülmüştü. 2011 yılında ailelerin başvurusu sonrası Çatak ilçesinde bulunan 2 ayrı toplu mezardan biri olan Görentaş (Gorandeşt) Mahallesi kırsalındaki Badılgali Yaylası'nda keşif yapılmıştı. Keşif sonrası yapılan kazıda, PKK’lilere ait toplu mezarda kimi kemik ve bulgulara rastlanırken, birçok kemiğin ise Feraşin Yaylası’ndaki "Şehit Mehmet Goyi Mezarlığı"na götürüldüğü ortaya çıkmıştı. 

Aileler, bunun üzerine toplu mezardaki kemikler ve bulguların da kendilerine teslim edilmesi için Çatak Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu. 10 yılı aşkın bir süre boyunca birçok mahkemeye giden dosya, en son 20 Nisan'da görülen duruşmada karara bağlanarak, "kemiklerin iade talebi" reddedildi. 

MA / Müjdat Can