Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alınan Servet Turgut’un (55)  Osman Şiban'ın işkence edilerek helikopterden atılmasının üzerinden bir yıl geçti. Turgut'un yoğun bakım ünitesinde tedavi görürken yaşamını yitirdiği, Şiban'ın da ağır yaralandığı olayı ajansımızın açığa çıkarması ardından toplumda büyük yankı uyandırmıştı. Olaya ilişkin başlatılan ve şu ana kadar tamamlanmayan dosyada gizlilik kararı bulunuyor. 

Soruşturmanın tamamlanmamasına tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, iki yurttaşa işkence yapanların açığa çıkartılarak yargılanmasını talep etti. 

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ

Yaşanan olayda yasalarda yer alan yaşam hakkının ihlal edildiğini belirten Karataş, 40 yıldır savaşta birçok ihlalin yaşandığını ve son olarak bu iki insana yönelik işkencenin de insanlığa karşı suç niteliğinde olduğunu vurguladı. Karataş, “Gözaltına alınan iki yurttaş dövülerek yaşamlarına kast edilmiştir. Bu olay sonucunda Servet Turgut yaşamını yitirdi ve bu olayda yaralanan Osman Şiban ise eski sağlığına kavuşmuş değil. Burada yaşama yönelik hak ihlali, işkence ve kötü muamele var” dedi.  

ANAYASA İHLALİ 

Anayasanın ve Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelerin ihlal edildiğini dile getiren Karataş, "Bu noktada Türkiye burada anayasa ve imza attığı sözleşmelere uyarak gereken soruşturmayı hızlı bir şekilde etkin bir dava yürütmelidir. Ama bunun yerine dosyada gizlilik sürdürerek bir yıldır soruşturma yürütüldüğü söyleniliyor” ifadesinde bulundu. 

FAİLLER YERİNE GAZETECİLER YARGILANDI

Soruşturmanın etkin sürdürüldüğünü dair kendilerinde bir kanaat oluşmadığını belirten Karataş, “Çünkü bu olayı haberleştiren ve Türkiye ile dünya kamuoyuna duyuran gazeteciler tutuklandı. Gazeteciler bu olayı haberleştirmesi görevidir. Bu olayı örtbas etmek için gazetecilere yöneldiler. Gazeteciler halkın haber alma hakkını savundukları için ve yaşanan bir olayı belgelerle ortaya çıkarttıkları için hürriyetlerinde yoksun bırakılarak yargılandılar ve halen yargılanıyorlar. Halkın haber alma hakkı hem de ise gazetecilerin mesleğini yapmaları engellendi. Bu durumların bir daha yaşanmaması için haber yapan gazetecileri değil yaşanan olayda failler yargılanmasının sağlanması gerekiyor” dedi. 

Karataş, yaşanan olayda cezasızlık politikasından vazgeçilerek fail olan görevliler hakkında etkin soruşturma yürütülmesi ve dava sürecinin başlaması için çağrıda bulundu.